Redactieblog

Risico op leverbotbesmetting blijft groot

Het advies om schapen die geweid worden te behandelen tegen leverbot blijft van kracht.

Dat blijkt uit de aanvullende leverbotprognose van de Werkgroep Leverbotprognose. Door de natte weersomstandigheden van eind september is er veel water in de slakkenmilieus gekomen. Door de droge oktobermaand en de natte periode in november hebben slakken de leverbotinfectie afgezet op het gras.

Bij het meldingssysteem voor leverbot van de Gezondheidsdienst voor Dieren zijn inmiddels dertig besmettingen met acute leverbot gemeld. De meeste besmettingen komen voor in Noord-Holland, maar ook alle andere provincies zijn besmettingen met leverbot gemeld. Alleen in Noord-Brabant zijn nog geen besmettingen met acute leverbot gemeld.

De werkgroep leverbotprognose adviseert schapen te behandelen tegen leverbot en dit na zes of acht weken te herhalen. Om schade en onnodig behandelen te voorkomen is het van belang om nu een bloedonderzoek of in januari mestonderzoek te laten verrichten. Kalveren en pinken hoeven alleen te worden behandeld als er uit onderzoek leverbot aan het licht is gekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.