Redactieblog

7 reacties

Productschappen moeten op de schop

De productschappen moeten snel zelf actie ondernemen om het functioneren en de rol van de productschappen onder de loep te nemen.

Dat zegt Bram Bierens, vice-voorzitter van het Productschap Akkerbouw (HPA). Een groep vice-voorzitters van de productschappen, waaronder Bierens en Siem Korver (vice-voorzitter PVV) willen het huidige systeem grondig bekijken.

"Er is veel commentaar op de productschappen. Ook vanuit de politiek klinken geluiden dat de schappen afgeschaft kunnen worden. Het is tijd dat de productschappen zelf actie ondernemen voordat de actie van buitenaf komt", aldus Bierens.

Bierens voorziet dat niet alle productschappen behouden kunnen blijven. "Misschien moet er één productschap komen met diverse deelgebieden of wellicht een dierlijk en een plantaardig productschap."

De bestuurder van het HPA verwacht dat de productschappen nog deze winter door een speciale commissie worden beoordeeld.
"Niet de bestuurders van de productschappen zelf moeten naar het functioneren van de eigen schappen kijken, maar mensen van buitenaf moeten naar alle productschappen tegelijk kijken. Er is lang genoeg gereorganiseerd en geschaafd. Het is tijd voor grote veranderingen", aldus de vice-voorzitter.

Helemaal afschaffen van de schappen is volgens Bierens niet aan de orde. "De productschappen vervullen een belangrijke rol bij bijvoorbeeld onderzoek in de sector en de kwaliteitsregels voor producten. Daarnaast is het een unieke organisatie, waar zowel werkgevers als werknemers in samen komen."

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Roovers

  Niet wachten, maar onmiddelijk afschaffen die onzin, jaarlijks worden hardwerkende zelfstandigen bestolen.

 • no-profile-image

  ing.h.j. van den top

  De heer Bierens heeft gelijk, hij komt alleen vele jaren te laat tot deze conclusie, en ik hoop dat als hij deze reactie van mij leest dat deze commissie of hijzelf ook contact met mij opneemt aangezien ik tot nu toe te vaak zag dat niet aan de juiste mensen gevraagd wordt wat er niet goed gaat. Hij moet bij mensen uit de praktijk zijn en niet bij alle theoretische zogenaamde deskundigen die met oplossingen komen waarbij hun eigen zetel beschermd is maar waar wij niets of te weinig aan hebben.

 • no-profile-image

  domi nee

  Het landbouwschap is ook een productschap.
  Boerenleider Hendrik Koekkoek van de Boerenpartij was de grote man in het verzet tegen de productschappen.
  Die man was dus kennelijk zijn tijd ver vooruit.
  1962 was het als ik het wel heb.
  De cda boertjes en de vvd boertjes wilden hem niet.
  De boeren missen sinds jaar en dag de boot en dat ligt volgens hen altijd aan een ander!

 • no-profile-image

  willem

  De productschappen mogen per direct verdwijnen werken kostverhogend en vertragend.

 • no-profile-image

  Betram

  Radikaal afschaffen die parasiterende geldzuigers evenals het LEI en CBS.Is de kortste pijn.

 • no-profile-image

  Leen

  Alle schappen direct opheffen!

  Ze hebben geen bestaansrecht.

 • no-profile-image

  leo

  afschaffen de kop eraf het enige wat ze doen is naar de pijpen dansen van groothandelaren en exporteurs zo houden ze ons arm en braaf

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.