Redactieblog

201 x bekeken 1 reactie

NAV: plannen Fischer Boel onverantwoord

De Nederlandse akkerbouw vakbond (NAV) noemt de plannen van Fischer Boel slecht nieuws.

"Het is weer een stap verder naar de liberalisering van de landbouwmarkt en we weten dat dit een groot risico is omdat de vraag en aanbod in deze sector traag op elkaar reageren", vindt Joop de Koeijer van de NAV.

De Koeijer is met name niet te spreken over het afschaffen van de interventie van granen. "Fischer Boel gooit de paraplu weg nu de zon schijn. Maar ze moet niet vergeten dat het ook weer slecht weer kan worden en dan hebben we de mogelijkheid om een bodem in de graanprijs te kunnen leggen heel hard nodig." De Koeijer voorziet dat deze situatie zich sneller kan voordoen dan verwacht. "De hoge graanprijzen zijn veroorzaakt door slechte oogsten in belangrijke graangebieden. Als de oogsten normaal zijn, zitten we in een hele andere situatie."

De NAV-bestuurder vindt het niet verantwoord om het marktordeningsmiddel af te schaffen. "We weten uit het verleden dat een volledig geliberaliseerde markt kan leiden tot crisissituaties in de landbouw, zoals in de jaren ‘30. De omstandigheden zijn nu gunstig en eigenlijk is dat ongunstig om dergelijke belangrijke beslissingen te maken."

Lees ook Modulatie met 8 procent omhoog

Eén reactie

 • no-profile-image

  sloeber

  De NAV heeft vaak goede ideen ,maar er zijn volgens mij betere mogelijkheden dan de interventie handhaven.De laatste jaren is dit instrument vooral gebruikt om de prijs van graan laag te houden (ze hadden het opgekochte graan ook kunnen exporteren,of er ethanol van maken)Blijkbaar is de akkerbouw in de eu niet zo belangrijk als de veehouderij,want die zijn natuurlijk gebaat bij lage prijzen.

  Nu heeft de hele manier van werken in de eu toch vele vreemde kanten.Neem nu het beheerscommitee granen,die regelen dit allemaal.
  Maar wie zitten daar in ,en van wie krijgen die hun instructies......en welke?

  Als ze de eu echt vooruit willenn helpen dan is er maar 1 oplossing en dat is alles in het openbaar bespreken en regelen ,want nu is het allemaal achterkamertjes werk.

Of registreer je om te kunnen reageren.