Redactieblog

8 reacties

NAJK: controle naleving pachtwet goed

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) vindt het goed dat de naleving van de pachtwet wordt gecontroleerd.

"De regelgeving is er niet voor niets. Het is goed dat gecontroleerd wordt of pachtgronden bijvoorbeeld niet onderverhuurd worden. Tegelijkertijd moet wel rekening gehouden worden met de omstandigheden. Voor een klein pachtbedrijf van nog geen twintig hectare in een extensief landbouwgebied is het erg lastig om je hoofdinkomen uit de landbouw te halen", aldus Jean-Pierre van Wesemael, portefeuillehouder Pacht van het NAJK.

Van Wesemael vindt wel dat ook jonge ondernemers op kleine bedrijven moeten zoeken naar andere wegen om hun hoofdinkomen uit het bedrijf te halen. "Door verbreding of intensivering kun je ook op een klein bedrijf een goed inkomen realiseren. Het is niet goed als een jonge ondernemer het volledige bedrijf verhuurt en zelf buiten de deur gaat werken. Daar zijn de andere jonge ondernemers in de omgeving ook niet mee gebaat", aldus Van Wesemael.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Nico

  Ik wil hier wel een reaktie op geven.
  Ik heb zelf een akkerbouwberdijf in de Wieringermeer. Er is hier grondschaarste door de aanleg van het kassengebied agriport A7. Ik denk dat de grondprijs vandaag de dag boven de 45.000 euro per hectare ligt. Als jonge ondernemer is bijkopen geen optie. Grond erbij krijgen van domeinen ook niet omdat die gebruikt wordt voor bedrijfsverplaatsers.
  De enige mogenlijkheid om uit te breiden is dus grond bijhuren, meestal bij een colega die er een (deeltijd)baan bij heeft.
  Je stelt dat de pachtwet gehandhaafd moet worden. Je weet neem ik aan dat daar in staat dat de pachter geen land mag onderverhuren. Dus jij wilt dat er geen meter meer verhuurd gaat worden?
  Dat betekent dat er in een pachtgebied geen land meer verhuurd maf worden voor de teelt van (poot)aardappelen, wortelen, tulpen, lelies, witlof, ijsbergsla, kool en ga zo maar door. Je collega's die voor die teelten land bijhuren zullen je dankbaar wezen.

  hopend op een reaktie Nico

 • no-profile-image

  Nico

  Ik wil hier wel een reaktie op geven.
  Ik heb zelf een akkerbouwberdijf in de Wieringermeer. Er is hier grondschaarste door de aanleg van het kassengebied agriport A7. Ik denk dat de grondprijs vandaag de dag boven de 45.000 euro per hectare ligt. Als jonge ondernemer is bijkopen geen optie. Grond erbij krijgen van domeinen ook niet omdat die gebruikt wordt voor bedrijfsverplaatsers.
  De enige mogenlijkheid om uit te breiden is dus grond bijhuren, meestal bij een colega die er een (deeltijd)baan bij heeft.
  Je stelt dat de pachtwet gehandhaafd moet worden. Je weet neem ik aan dat daar in staat dat de pachter geen land mag onderverhuren. Dus jij wilt dat er geen meter meer verhuurd gaat worden?
  Dat betekent dat er in een pachtgebied geen land meer verhuurd maf worden voor de teelt van (poot)aardappelen, wortelen, tulpen, lelies, witlof, ijsbergsla, kool en ga zo maar door. Je collega's die voor die teelten land bijhuren zullen je dankbaar wezen.

  hopend op een reaktie Nico

 • no-profile-image

  Nico

  Ik wil hier wel een reaktie op geven.
  Ik heb zelf een akkerbouwberdijf in de Wieringermeer. Er is hier grondschaarste door de aanleg van het kassengebied agriport A7. Ik denk dat de grondprijs vandaag de dag boven de 45.000 euro per hectare ligt. Als jonge ondernemer is bijkopen geen optie. Grond erbij krijgen van domeinen ook niet omdat die gebruikt wordt voor bedrijfsverplaatsers.
  De enige mogenlijkheid om uit te breiden is dus grond bijhuren, meestal bij een colega die er een (deeltijd)baan bij heeft.
  Je stelt dat de pachtwet gehandhaafd moet worden. Je weet neem ik aan dat daar in staat dat de pachter geen land mag onderverhuren. Dus jij wilt dat er geen meter meer verhuurd gaat worden?
  Dat betekent dat er in een pachtgebied geen land meer verhuurd maf worden voor de teelt van (poot)aardappelen, wortelen, tulpen, lelies, witlof, ijsbergsla, kool en ga zo maar door. Je collega's die voor die teelten land bijhuren zullen je dankbaar wezen.

  hopend op een reaktie Nico

 • no-profile-image

  Nico

  Ik wil hier wel een reaktie op geven.
  Ik heb zelf een akkerbouwberdijf in de Wieringermeer. Er is hier grondschaarste door de aanleg van het kassengebied agriport A7. Ik denk dat de grondprijs vandaag de dag boven de 45.000 euro per hectare ligt. Als jonge ondernemer is bijkopen geen optie. Grond erbij krijgen van domeinen ook niet omdat die gebruikt wordt voor bedrijfsverplaatsers.
  De enige mogenlijkheid om uit te breiden is dus grond bijhuren, meestal bij een colega die er een (deeltijd)baan bij heeft.
  Je stelt dat de pachtwet gehandhaafd moet worden. Je weet neem ik aan dat daar in staat dat de pachter geen land mag onderverhuren. Dus jij wilt dat er geen meter meer verhuurd gaat worden?
  Dat betekent dat er in een pachtgebied geen land meer verhuurd maf worden voor de teelt van (poot)aardappelen, wortelen, tulpen, lelies, witlof, ijsbergsla, kool en ga zo maar door. Je collega's die voor die teelten land bijhuren zullen je dankbaar wezen.

  hopend op een reaktie Nico

 • no-profile-image

  Nico

  Ik wil hier wel een reaktie op geven.
  Ik heb zelf een akkerbouwberdijf in de Wieringermeer. Er is hier grondschaarste door de aanleg van het kassengebied agriport A7. Ik denk dat de grondprijs vandaag de dag boven de 45.000 euro per hectare ligt. Als jonge ondernemer is bijkopen geen optie. Grond erbij krijgen van domeinen ook niet omdat die gebruikt wordt voor bedrijfsverplaatsers.
  De enige mogenlijkheid om uit te breiden is dus grond bijhuren, meestal bij een colega die er een (deeltijd)baan bij heeft.
  Je stelt dat de pachtwet gehandhaafd moet worden. Je weet neem ik aan dat daar in staat dat de pachter geen land mag onderverhuren. Dus jij wilt dat er geen meter meer verhuurd gaat worden?
  Dat betekent dat er in een pachtgebied geen land meer verhuurd maf worden voor de teelt van (poot)aardappelen, wortelen, tulpen, lelies, witlof, ijsbergsla, kool en ga zo maar door. Je collega's die voor die teelten land bijhuren zullen je dankbaar wezen.

  hopend op een reaktie Nico

 • no-profile-image

  Nico

  Ik wil hier wel een reaktie op geven.
  Ik heb zelf een akkerbouwberdijf in de Wieringermeer. Er is hier grondschaarste door de aanleg van het kassengebied agriport A7. Ik denk dat de grondprijs vandaag de dag boven de 45.000 euro per hectare ligt. Als jonge ondernemer is bijkopen geen optie. Grond erbij krijgen van domeinen ook niet omdat die gebruikt wordt voor bedrijfsverplaatsers.
  De enige mogenlijkheid om uit te breiden is dus grond bijhuren, meestal bij een colega die er een (deeltijd)baan bij heeft.
  Je stelt dat de pachtwet gehandhaafd moet worden. Je weet neem ik aan dat daar in staat dat de pachter geen land mag onderverhuren. Dus jij wilt dat er geen meter meer verhuurd gaat worden?
  Dat betekent dat er in een pachtgebied geen land meer verhuurd maf worden voor de teelt van (poot)aardappelen, wortelen, tulpen, lelies, witlof, ijsbergsla, kool en ga zo maar door. Je collega's die voor die teelten land bijhuren zullen je dankbaar wezen.

  hopend op een reaktie Nico

 • no-profile-image

  Nico

  Ik wil hier wel een reaktie op geven.
  Ik heb zelf een akkerbouwberdijf in de Wieringermeer. Er is hier grondschaarste door de aanleg van het kassengebied agriport A7. Ik denk dat de grondprijs vandaag de dag boven de 45.000 euro per hectare ligt. Als jonge ondernemer is bijkopen geen optie. Grond erbij krijgen van domeinen ook niet omdat die gebruikt wordt voor bedrijfsverplaatsers.
  De enige mogenlijkheid om uit te breiden is dus grond bijhuren, meestal bij een colega die er een (deeltijd)baan bij heeft.
  Je stelt dat de pachtwet gehandhaafd moet worden. Je weet neem ik aan dat daar in staat dat de pachter geen land mag onderverhuren. Dus jij wilt dat er geen meter meer verhuurd gaat worden?
  Dat betekent dat er in een pachtgebied geen land meer verhuurd maf worden voor de teelt van (poot)aardappelen, wortelen, tulpen, lelies, witlof, ijsbergsla, kool en ga zo maar door. Je collega's die voor die teelten land bijhuren zullen je dankbaar wezen.

  hopend op een reaktie Nico

 • no-profile-image

  Nico

  Ik wil hier wel een reaktie op geven.
  Ik heb zelf een akkerbouwberdijf in de Wieringermeer. Er is hier grondschaarste door de aanleg van het kassengebied agriport A7. Ik denk dat de grondprijs vandaag de dag boven de 45.000 euro per hectare ligt. Als jonge ondernemer is bijkopen geen optie. Grond erbij krijgen van domeinen ook niet omdat die gebruikt wordt voor bedrijfsverplaatsers.
  De enige mogenlijkheid om uit te breiden is dus grond bijhuren, meestal bij een colega die er een (deeltijd)baan bij heeft.
  Je stelt dat de pachtwet gehandhaafd moet worden. Je weet neem ik aan dat daar in staat dat de pachter geen land mag onderverhuren. Dus jij wilt dat er geen meter meer verhuurd gaat worden?
  Dat betekent dat er in een pachtgebied geen land meer verhuurd maf worden voor de teelt van (poot)aardappelen, wortelen, tulpen, lelies, witlof, ijsbergsla, kool en ga zo maar door. Je collega's die voor die teelten land bijhuren zullen je dankbaar wezen.

  hopend op een reaktie Nico

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.