Redactieblog

327 x bekeken 4 reacties

Melkquotum wel verruimen

De Duitse Landbouwbond vindt een verdere verruiming van het melkquotum zinloos.

Het motief is gelegen in het feit dat het Europese melkquotum niet meer wordt vol gemolken. Er bleef vorig jaar 1,9 miljard kilo onbenut. Waarom dan verruimen, zo vraagt de Duitse Bond zich af.

Welnu, geachte Duitse collega's, omdat wij in Nederland wel het quotum vol melken. Wat een gehannes rondom de datum 1 april. Altijd de dreiging van het betalen van superheffing. Daar willen wij als Nederlandse boer graag vanaf. Daarom ben ik het ook eens met de LTO, die pleit voor een verruiming van minimaal 3 procent.

Voor mij mag het nog wel een procentje meer zijn. En dan met name om de prijs van het melkquotum te drukken. In tegenstelling tot Duitsland is het quotum hier nog steeds te duur. Het is toch van de gekke dat wij nog steeds fors – tussen de 17 en de 18 euro – betalen voor het recht om te produceren. Dat verdien je nooit terug.

Daarom een dubbele reden om te blijven pleiten voor quotumverruiming. Ten eerste om de stress rond 1 april kwijt te raken en ten tweede – nog belangrijker – om de quotumprijs te laten dalen. Dan vloeit er tenminste minder geld uit de sector. En daar zijn we allen bij gebaat.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  piet

  per direct europees verevenen in 2007 geeft een forse besparing van boerengeld bij overschrijding. Dit in combinatie met een verruiming doet de quotaprijs dalen en de afschaffing van het hele circus is dan snel een feit. nu de politiek nog aansporen tot spoed.

 • no-profile-image

  Grensboerke

  De stelling bavat twee verschillende punten: 1. de verruiming van het quotum; naar mijn mening onterecht dat de Duitsers geen verruiming wensen, op deze manier is in ieder geval al een kleine groei mogelijk en dat is toch maar goedkoop megenomen. 2. de europese verevening; natuurlijk moet dit gaan gebeuren, waarom moet europa zo nodig boerengeld binnenkrijgen voor "op europese schaal" niet eens teveel geproduceerde melk. Dit zou niet moeten, maar zou ook niet mogen. Misschien dat Nelie hier eens een intern onderzoek naar zou kunnen doen. Dus vergaderboer als je nou slim bent steun je het tweede deel van het duitse idee, want zij hebben europees gezien een veel zwaardere stem in Europa. En niet alleen dat benadrukken waar je het niet mee eens bent.

 • no-profile-image

  reactieman

  helemaal mee eens

 • no-profile-image

  Desales

  Misschien die Desales klein bietje heel domme vraag stellen, maar die vergaderboer hoeven die dure mellukquotum niet te kopen toch? Maar misschien die vergaderboer net als alle Hollandse kaasboertjes klein bietje heel ongeduldig zijn met groein want groeien ghoed ja. Klein baby`s ook moeten flink groeien ja, maar als groot zijn alleen geestelijk groeien erg belangrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.