Redactieblog

338 x bekeken 12 reacties

Melkprijs wordt te hoog

Eigenlijk zou ik onbekommerd blij moeten zijn met de sterk verhoogde melkprijs.

Het is een feest om elke keer het bankafschrift te bekijken. De inkomsten overtreffen op het ogenblik ruimschoots de uitgaven.

Toch ben ik niet onbekommerd. Een paar voorbeelden van mijn zorg. Ten eerste de toeslagrechten. Nu de melkprijs zo hoog is wordt Brussel niet geremd om daar vanaf te knabbelen. Ik denk dat we straks zullen schrikken van de maatregelen. Het geld van de toeslagrechten komt dan niet meer bij ons terecht, maar in zakken van de natuurliefhebbers, plattelandsvernieuwers en dat soort volk.

Dan de supermarkten en fabrikanten van levensmiddelen. Die grijpen de hogere grondstofprijzen aan om de producten in de supermarkt te fors in prijs te verhogen. Dat heeft tot gevolg dat de consument minder gaat kopen. Het wankel evenwicht van vraag en aanbod kan dan zo maar weer worden verstoord. Duitse onderzoekers staven dat met cijfers.

Tot slot de eiwit- en vetvervangers. Avebe is in hoerastemming omdat ze zetmeeleiwit winstgevend voor een lagere prijs kunnen aanbieden dan melkeiwit. Ook dat leidt tot vraaguitval.

De eerste tekenen van afvlakking van de prijsstijging van melk zijn er al. Melkpoeder en boter worden fors goedkoper. Misschien moeten we er wel gelukkig mee zijn. Achter een hoge berg komt vaak een diep dal. We hebben meer behoefte aan een vlak melkprijslandschap. Natuurlijk wel op een hoger niveau dan de laatste jaren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk

  Wake up vergaderboer! De dalen in de melkprijs komen strxx ook vanzelf! Waarom dan zeuren over de pieken? We zullen ze hard zat nodig hebben in het vrije-marktsysteem!!
  Maar net als zoveel anderen bent ook ú nog lang niet klaar voor de vrije marktwerking, gezien uw uitsparaak dat u toch liever een 'vlakke melkprijs' ziet....
  Die tijd is immers spoedig voorbij...

 • no-profile-image

  Roos

  Wie is er niet blij met een melkprijs verhoging als zijn inkomen er van afhakelijk is. Het is niet alleen de melkveehouder, maar ook die er van moeten leven. Het is daarom ook zeer treurig dat de cooperaties niet voor op getrokken zijn om een melkprijsverhoging te realiseren. Het water stond aan de lippen door de enorme kosten stijging. De NMV is op gekomen voor de melkveehouders door de DDB op terichten. Dus gezamelijk een vuist maken is de enigste kans om een goede en eerlijke beloning voor de melk te krijgen. Willen we overleven zullen we de krachten moeten bundelen voor een goede prijs. Zeker onze portemone niet aan de vergaderboer van de cooperatie meegeven. Ik denk dat je bedrogen uitkomt op het einde van de rit.

 • no-profile-image

  henk

  Hey vergaderboer , good job ! Jij kunt zo door naar het bestuur van CAMPINA . Kun je het melkprijsje lekker laag houden ,mischien een loonsverhogingkje als je in het campinabestuur zit , maar dat wil je ook niet denk . Slaap lekker !

 • no-profile-image

  ton

  Het argument voor een lagere melkprijs omdat de supermarkten de prijzen fors verhogen en hierdoor vraaguitval komt, is het slechtste argument wat ik in jaren heb gehoord. Ten eerste kan de supermarkt de prijzen altijd verhogen los van de prijs wat de veehouder hiervoor ontvangt, en ten tweede stijgen andere levensmiddelen mee in prijs omdat simpelweg alle grondstoffen duurder worden.
  Het echte argument waarom de supermarkten in hun maag zitten met de prijsverhoging is dat ze dagverse produkten sinds jaar en dag misbruiken om te stunten waardoor ze klanten naar hun toe proberen te lokken. Ze weten drommels goed dat het produkten zijn met een korte houdbaarheidsdatum waardoor de producent geen vuist kan maken en dus gemakkelijk uitgeknepen kan worden.
  Prima initiatief van Campina om hier niet meer aan mee te doen.
  En als Avebe durft te investeren in een nieuwe fabriek voor de produktie van zetmeeleiwit puur op basis van de huidige hogere melkprijzen, dan zit het met de gemiddelde melkprijs voor de komende jaren wel goed.

 • no-profile-image

  hzET

  na jaren van zakken van de melkprijs, komt het nu weer terug op het oude pijl.
  de prijs van melk is in de supermarkt niet gezakt.
  trek zelf de conclusie: wie worden er allemaal beter van?
  als de consument nu minder gaat kopen om dat de supermarkten explosief gaan verhogen, is iedereen die na de boer komt natuurlijk bang dat ze de melk laten staan= weg omzet.

 • no-profile-image

  cheesefarmer

  Tis echt onvoorstelbaar dat je zoiets in een weblog kunt schrijven. We hebben nu enkele maanden een normale melkprijs voor een hardwerkende beroepsgroep die op uurtarief nog steeds tekort komt op een modaal werknemersloon. Ben blij met een piek, alle kosten stijgen mee en die houden langer aan dan de hogere melkprijs.
  Bij mij heb ik geen last van een te hoog banksaldo, ik tracht snel mijn bedrijf aan te passen en een beetje bij te werken om strax weer een stootje op te kunnen vangen. Het is net als met aandelen, die stijgen langzaam in prijs en worden dan vaak met een val weer op normaal niveau gebracht. De melkprijs is langzaam naar een meer dan onaanvaardbaar niveau gedaald en is nu in korte tijd bijgesteld naar de normale waarde. een waarde die dus geen privilege is maar waar we gewoon recht op hebben.

 • no-profile-image

  izaak

  wat noem je hoog. De consument moet maar wennen maar aan deze prijzen .Het is heel hard nodig dat de prijzen omhoog zijn gegaan. Alles is immers duurder geworden voor de boer noem maar op veevoer kunstmest dieselolie pacht enz. Of de vergaderboer voor een kwartje wil melken moet hij weten. Deze boer verdient misschien xtra inkomen door onze melkprijs naar beneden te praten je moest je schamen!!!Wij boeren kunnen nooiiittt een rekening indienen bij de melkfabriek voor gestegen kosten. Wij moeten overal maar aan voldoen terwijl er steeds meer regeltjes bijkomen. De vakbonden pakken het veel handiger aan om de paar jaar 2 of 3 % loonsverhoging erbij. Als ze hun doel niet kunnen bereiken staken. Moet je nagaan hoeveel het loon % omhoog is gegaan met 20 jaar geleden. Er zijn 2 gezegdes Als het de boer goed gaat gaat het de wereld goed. 2 Als het de boer goed gaat hebben wij het verkeerd gedaan. Denk hier maar eens goed over na . Het gaat ze alleen om een goedkoop voedselpakket!

 • no-profile-image

  gb

  Wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Dit is nog altijd een waarheid als een koe. Dus vraag ik mij af wiens brood vergaderboer eet. Boeren kunnen, als zij effectief continentaal en mondiaal samenspannen in pricipe ELKE prijs afdwingen want niet eten is geen optie. Waar het eten op is heeft de keizer zijn recht verspeeld, wist men in de oudheid al. Daar kan zelfs de nma niet tegenop.In de melkveehouderij zouden de boeren er goed aan doen om lid te worden van de DDB Via deze weg bepaal je je eigen materieele welzijn en kun je lak hebben aan alle regel makers en -bedenkers.Jij bepaalt en niemand anders, daar gaat het om!

 • no-profile-image

  henk

  en als de melkprijs te laag is duurt het heel lang voor hij omhoog gaat,nu we enkele maanden een redelijke prijs krijgen komen ze al weer met deze verhalen,sommige mensen leren het nooit.wat denk je van de hoge olieprijs en graanprijs?

 • no-profile-image

  peter

  ooit van de varkenscyclus gehoord vergaderboer? Maak je borst maar nat zou ik zeggen.

 • no-profile-image

  Onderwater

  Gaan mensen minder autorijden nu de benzine prijs maar blijft stijgen? eens was er voor melk een bodemprijs, toen die losgelaten werd en de prijzen konden en gingen dalen werd er geen druppel meer melk gedronken. dus is er ruimte zat voor een constante hoge, kostprijs dekkende (?) melkprijs. niks mis met een reeele urenvergoeding voor de boer (in het algemeen)!

 • no-profile-image

  Paul

  Hoge melkprijs is nodig om de sterk gestegen kosten te compenseren.
  Gelukkig wordt er over de toeslagrechten beslist in Brussel, en niet in Den Haag.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.