491 x bekeken 5 reacties

LTO Noord: uitrookbeleid bij EHS

LTO Noord wil niet langer meewerken aan de realisering van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in Noordoost-Twente.

De plaatselijke afdelingen vinden dat er sprake is van een uitrookbeleid, waardoor er in dit gebied nauwelijks nog boeren zullen overblijven.

Het grootste bezwaar van de boerenorganisatie is dat Dienst Landelijk Gebied (DLG) de prijzen van goede landbouwgronden opdrijft. Volgens afdelingsvoorzitter Cor Mentink van LTO Noord Tubbergen is daarmee het vrijwilligheidsprincipe van de EHS een wassen neus geworden.

"Weliswaar kunnen grondeigenaren niet gedwongen worden te vertrekken, maar in de praktijk wordt hen bedrijfsontwikkeling onmogelijk gemaakt."

Ook hekelt Mentink het gebrek aan inspraak van boeren bij de aanwijzing van natuurgebieden. Zij zouden nauwelijks bij het proces worden betrokken. "Die hectares zijn begin jaren negentig aangewezen", zegt hij. "Het is erg moeilijk daar veranderingen in aan te brengen, terwijl wij nu toch in een heel andere tijd leven."

CDA en VVD hebben landbouwminister Gerda Verburg om een schriftelijke reactie op de grieven van LTO gevraagd. Volgens de VVD verliest de overheid draagvlak onder de bevolking voor de aanleg van nieuwe natuur. "Dit zijn precies de dingen waar wij altijd op hebben gehamerd", zegt zij. "Maar de minister gaat rücksichtslos door met haar beleid."

Annie Schreijer-Pierik van het CDA zegt uit andere delen van het land dezelfde signalen te ontvangen. Met Mentink vraagt zij zich af of er nog wel sprake is van vrijwilligheid. DLG was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  appie

  Dit ligt niet aan lto maar aan de overheid heb zelf 10 jaar in onmogelijke positie gezeten in gebied wat voor de ehs bestemd is, alle taktieken gebruikt de DLG en de mensen die ze daar voor inhuren om je zover te krijgen, dat je stopt, uiteindelijk hebben we mede door lto toch een goede oplossing gevonden.
  Mag ook wel eens gezegd worden!

 • no-profile-image

  gewone hard werkende

  goh, lto word ook wakker.
  die EHS is toch nergens voor nodig.
  wat er hier bij geplant word, word in het buitenland gekapt.
  jammer van tijd en geld.

 • no-profile-image

  Adrie

  Het is altijd zo gegaan en zal in de toekomst niet anders worden.
  De overheid heeft tijd en de boer niet
  Dus gaan alle plannen gewoon door ook al is er even gesputter van boer en LTO
  OOk de boeren in het oostvaarderswold zullen op dezelfde manier ten onder gaan aan het corrupte beleid van provincie en overheid. Iedere belangen organisatie is belangrijk en wordt gehoord, maar de grootste belanghebbende,de boer die eigenaar of pachter is wordt op alle manieren genegeerd.
  Wie een oplossing heeft voor dit probleem mag het zeggen!!!!!!

 • no-profile-image

  Gert

  De EHS stamt af van begin jaren negentig.Toen was het al bekend dat de boeren in deze gebieden ten onder zouden gaan endat allemaal om dat de LTO heeft zitten slapen.LTO betekend niet voor niets:Langzaam Ten Onder

 • no-profile-image

  Graats

  Adrie, de oplossing is eigenlijk heel simpel.
  Wanneer onze samenleving grond nodig heeft voor woningbouw of industrie, dan worden daar flinke bedragen voor betaald. Alhoewel natuurontwikkeling óók een sociaal doel dient, wil de overheid hier voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.
  Maar ook de NLTO treft in deze blaam.
  Zij hebben bijvoorbeeld in Zuidoost Friesland het Slotconvenant voor de uitvoering van het ROM-project namens de landbouw in 1999 mede ondertekend. Daarmee hebben zij zich verplicht om mee te werken aan de uitvoering en uitwerking van de destijds opgestelde gebiedsvisies.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.