Redactieblog

318 x bekeken 2 reacties

Haanstra kiest voor genetische modificatie

Akkerbouwvoorman Jaap Haanstra is een verademing.

Wat een verschil met de immer luid roepende vergadergoeroe Aike Maarsingh. Die was niet uit de media weg te slaan, terwijl Haanstra alleen naar buiten komt als hij echt wat heeft te zeggen. Hij voelt zich dan ook meer boer dan bestuurder.

Dat blijkt uit zijn uitlatingen. Rustig en weloverwogen, met de boer als middelpunt. Een vooruitgang dus voor akkerbouwend Nederland.

Toch durft hij wel standpunten in te nemen. Zoals bij de genetische modificatie. Een omstreden kwestie. Haanstra zegt er wijze woorden over. Hij vindt dat we die tot op zekere hoogte moeten toestaan. Hij constateert nuchter dat over vijftig jaar de discussie over dit punt al lang achter de rug is. Dan is het vanzelfsprekend.

Dappere uitspraak van Haanstra. Hij zou die wat mij betreft wel wat luider en duidelijker mogen uitspreken. Er wat meer een speerpunt van maken. Het is namelijk niet alleen goed voor de akkerbouwer dat GMO-teelten mogen. Ook voor de veehouders is het goed.

Het krachtvoer kan bij gebruik van GMO-geteelde producten aanmerkelijk in prijs dalen. Waarom daar dan nu al niet toe overgaan? Wachten kost zowel de akkerbouwer als de veehouder geld. En dat terwijl het er toch komt.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Paul

    Het gevaar van genetische modificatie is dat de gevolgen op de langere termijn onduidelijk zijn.

  • no-profile-image

    akkerbouwer

    Het is nog lang geen uitgezochte zaak wat voor invloed gentechniek heeft op het bodemleven. Scheikundigen en biologen die onderzoek doen van het bodemleven waarschuwen al langere tijd dat we niet een weg in moeten slaan die het bodemleven teveel verstoort . Om zo te voorkomen dat we van de bodem een "chemische tijdbom" maken. Haanstra en vergaderboer denken blijkbaar niet verder dan het maaiveld. Een goede akkerbouwer denkt 30cm dieper.

Of registreer je om te kunnen reageren.