1 reactie

Grondprijs stijgt door invloed rijk

De invloed van het rijk op de grondprijs neemt toe. Vorig jaar werd bijna een kwart van de verhandelde landbouwgrond aangekocht door Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL).

In 2005 was dit nog 14 procent. Gemiddeld betaalt BBL 12 procent meer dan andere partijen. Dat blijkt uit de Grondprijsmonitor 2006 van Dienst Landelijk Gebied (DLG).

Met name in het westen is BBL een grote speler. In Zuid-Holland werd de helft van de ruim 2.200 hectare verhandelde grond door deze overheidsdienst aangekocht.

De toenemende invloed van het rijk komt vooral door de aankopen in het kader van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en Recreatie om de Stad.

Dat Bureau Beheer Landbouwgronden soms fors meer betaalt dan andere partijen wil volgens accountmanager Reinder van der Wal van DLG niet zeggen dat deze dienst nu prijsbepalend is. ”In de meeste provincies zitten wij op of onder het gemiddelde”, aldus Van der Wal.

Vorig jaar is vooral landbouwgrond in de buurt van steden duurder geworden. De prijs per hectare steeg met bijna 12 procent tot 65.740 euro. In 2005 was deze zogeheten roze grond ook al ruim 20 procent duurder geworden.

De prijs van landbouwgrond buiten de stedelijke invloedssfeer, de zogenoemde groene grond, is stabiel. Vorig jaar kostte een hectare gemiddeld 31.290 euro.

Een derde categorie die DLG onderscheidt, zijn de rode gronden. Dit is land dat bij een transactie van bestemming wijzigt. In deze groep is de prijs per hectare het hoogst: 236.273 euro.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gli

    Prachtig voor mensen die hun bedrijf willen beeindigen en die nooit een projectontwikkelaar op hun erf zullen krijgen. Jammer voor die mensen die altijd om de hoek van de schuur keken of er nog niet een glanzende zwarte Mercedes of B.M.W. aan kwam rijden met een heer in een zwart pak en een rooie das ('t zal toch niet een makelaar zijn?). Nog meer jammer voor de agrarische ondernemer die gebaat is bij een aankoopprijs voor grond als productiemiddel waardoor hij ook kans ziet enig rendement te halen. Niet uit een ongewisse waardestijging van de grond, maar gewoon als ondernemer. Baten minus kosten is een positief rendement!
    Zou het ooit nog weer zover komen?

Of registreer je om te kunnen reageren.