Redactieblog

4 reacties

Gerard van de Berg kan straks boer worden

Gerard van de Berg uit Ermelo is geen boerenzoon. Hij heeft wel verstand van koeien. Hij werd onlangs kampioen bij de roodbonte koeien op de landelijke veebeoordelingswedstrijd.

Gerard heeft een droom. Hij wil graag boer worden. Dat kan niet omdat hij geen ouderlijk bedrijf achter zich heeft met melkquotum. Een dilemma: boer in hart en nieren, maar door het quotumsysteem geen kans om de droom waar te maken.

Hij blijft optimistisch. "Over een paar jaar verdwijnt het quotum", zo filosofeert hij. "Dan heb ik kans een eigen bedrijf te beginnen. Een koe fokken, die er goed uitziet, oud kan worden en die aan mijn portemonnee denkt".

Je wordt stil van zo'n blijmoedige ontboezeming. En boos op al die jonge boeren, die van pa en ma het quotum in de schoot kregen geworpen, maar ontevreden zijn. Zeuren over regelgeving en opbrengstprijzen. Is de melkprijs hoog, dan haasten ze zich te zeggen dat de kosten ook weer sterk zijn gestegen. Nooit blij.

En als ze quotum willen bijkopen, is het te duur. Aan de andere kant klagen ze dat het quotum, dat ze bezitten, zo snel in prijs daalt. De ontevredenheid straalt er af. Zo'n Gerard van de Berg is dan een verademing. Wat gun ik hem dat hij vlug boer kan worden. Straks kan dat, als de quotering verdwijnt. Wat mij betreft op een boerderij waar zo'n beroepsklager woont, die het leven van vrouw en kinderen verzuurt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  walter

  Te gek voor woorden inderdaad, dat iemand zo mensen durft te beledigen!
  En een boer klaagt nooit, maar is realistisch! Wanneer je alles rooskleurig schets valt het altijd tegen!

 • no-profile-image

  Willem

  Deze weblog is door een vergaderboer geschreven die nergens verstand van heeft! Om te zeggen dat jonge boerenzonen altijd klagen en alles in de schoot krijgen geworpen. Ik vind het zeer slecht als er zo'n weblogs verschijnen die onredelijk met de werkelijkheid zijn!

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Ik wou vroeger ook dolgraag piloot worden, maar ja, mijn vader was geen piloot maar boer. Nu moet vergaderboer zeker ook snel ophouden met schrijven over alles wat hem niet aan staat.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Begrijp me goed, ik wil niemand het recht ontnemen om boer te worden, misschien kan vergaderboer hem alvast een zetje geven door gratis een deel van zijn quotum ter beschikking te stellen dat hij immers ook deels gratis heeft gekregen? Maar ik heb vergaderboer nog nooit horen klagen over een (overheids)beleid dat er op is gericht om de sektor gezond te houden door het ondereind voortdurend te saneren. Boeren waarvan een groot deel waarschijnlijk ook graag boer hadden zouden willen blijven maar het, door welke reden dan ook, niet gered hebben. Misschien dat vergaderboer ook tot die categorie behoort die van mening is dat er niet teveel melk maar te veel melkveehouders zijn?

Of registreer je om te kunnen reageren.