Redactieblog

De oma van Eurlings

Het kabinet is weer druk met de bespreking van de kilometerheffing. Een zekere Eurlings lijkt daarover te gaan.

Hoewel ik geneigd ben mensen met een Limburgse tongval niet direct te geloven, hoorde ik hem een roerend verhaal over zijn oma vertellen.

Oma Eurlings reed per jaar 500 km, terwijl Eurlings zelf 60.000 kilometer aflegde. Was het nu niet volkomen redelijk, zo stelde Eurlings de retorische vraag, dat hijzelf meer belasting moest betalen dan zijn oma? Vandaar de kilometerheffing! Eurlings is kennelijk financieel niet zo erg onderlegd, want hij weet niet dat hij ook nu al veel meer belasting betaalt dan zijn oma.

Een paar eenvoudige rekensommen: oma reed 500 km en gebruikte daarvoor zo’n 33 liter benzine. Zij betaalt daarover 30 euro aan accijns en btw. Eurlings reed 60.000 km, naar ik aanneem in een dieselauto, hij had daarvoor ongeveer 4.000 liter nodig en betaalde daarover bijna 2200 euro aan belasting. Als we aannemen dat oma in een Suzuki Alto reed dan betaalde zij zo’n 130 euro aan wegenbelasting. Eurlings zelf schat ik wel op een dure Audi, dus die betaalde bijna 1.700 euro aan wegenbelasting. Al met al verrijkte oma de fiscus dus met nog geen 200 euro en haar kleinkind moest zowat 4.000 euro betalen.

Wel is er een groot verschil per kilometer: oma betaalde € 0,40 per km en Eurlings maar € 0,06. Als je dat gelijk wilt trekken kun je eenvoudigweg de wegenbelasting afschaffen en de benzineaccijns verhogen.

Ander punt: met de huidige brandstofkilometerheffing kun je natuurlijk geen onderscheid maken tussen de ene en de andere plek. De gedachte is dat je een nieuw systeem moet hebben om files te verminderen. Rijden in de spits en bij grote steden wordt dan zwaarder belast. Stel nu eens dat Eurlings loodgieter was en dat hij per jaar, samen met een collega in een busje, 300 uur in de file op de A1 stond. Dat kostte, bij een uurtarief van 60 euro, alleen al 36.000 euro. Laten daar nou nog eens 500 euro aan extra kilometerheffing bijkomen, denkt u dan dat dat enig verschil zou maken?

Kortom: de files blijven en er moet alleen meer belasting worden betaald. Ik hoop maar dat de oma van Eurlings niet weet, dat haar kleinkind geheel van de weg is geraakt. Rode diesel, die moet maar eens worden afgeschaft.

Of registreer je om te kunnen reageren.