Redactieblog

1 reactie

De halve waarheid van Marianne Thieme

Marianne Thieme gaat een documentaire maken. Over vlees: Meat the Truth.

De inhoud zal weinig verrassend zijn. Er komen vreselijk aangezette beelden van dieren in te kleine hokken, biggen, die gecastreerd worden, ééndagskuikens, die het leven laten, het vervoer van teveel varkens in een wagen en een stortvloed van beelden uit slachterijen, waarbij het doden en slachten van dieren in de ergste vormen wordt getoond.

Dit alles wordt gelardeerd met een sausje van milieuargumenten. De bio-industrie is een grote vervuiler, tast de dampkring aan en zorgt er voor dat nog meer regenbossen worden gekapt. Kortom, als de bio-industrie verdwijnt is dat een zegen voor mens, boom en dier.

Dat beeld brengt Marianne Thieme straks. Het is echter minder dan de halve waarheid. Vergeten wordt hoe boeren met hart en ziel voor hun dieren zorgen. Dat het vervoer in verreweg de meeste gevallen volledig verantwoord gebeurt. Dat de dieren in Nederland worden geslacht op een wijze, waar andere landen een puntje aan kunnen zorgen. Kortom, die dieren hebben in Nederland een leven, dat beter is dan elders in de wereld.

Dat zal Thieme straks niet vertellen. Dat kan ze niet met haar tunnelvisie. Dat ze boeren diep kwetst, deert haar niet. Ze is een hardvochtige vrouw, met slechts één doel: de bio-industrie om zeep helpen. Dat daar een grote groep mensen, zowel in het bedrijf als de industrie, achterstaat en zijn best doet, ook voor het dierenwelzijn, laat haar koud.

Ik ben benieuwd wie "de halve waarheid" van Thieme straks sponsort. Die geven daarmee aan achter haar duistere denkbeelden te staan.

Eén reactie

  • no-profile-image

    elise

    Jammer dat u zo'n tunnelvisie heeft over dierenbeschermers. Helaas zijn de feiten van de bio-industrie hard genoeg; biggen worden inderdaad onverdoofd gecastreerd en leven op een betonnen vloer op minder dan een vierkante meter. Dat is niet de halve waarheid, dat is waarheid! En ja, vleesprodutie is enorm vervuilend. Soms is de waarheid hard!

Of registreer je om te kunnen reageren.