Redactieblog

198 x bekeken 1 reactie

Alterra: beleid duurzame energie niet duurzaam genoeg

De subsidieregeling voor de productie van duurzame energie is niet gunstig voor de gewenste afname van broeikasgassen in de atmosfeer.

Dat stelt Alterra van de Wageningen UR op basis van eerder onderzoek. De focus van de subsidieregeling ligt op de energieproductie. Wanneer bij co-vergisters echter alleen naar energieproductie wordt gekeken, heeft dit een nadelig effect voor de uitstoot van broeikasgassen, aldus de onderzoekers.

Voor het klimaat zou het volgens Alterra beter zijn als de overheid breder kijkt dan alleen naar de hoeveelheid geproduceerde energie. Het verdere gebruik van restproducten zoals warmte en de vermeden uitstoot van broeikasgassen zouden volgens Alterra meer betrokken moeten worden.

Uit onderzoek blijkt dat vergisting van alleen mais meer energie, maar ook meer broeikasgassen oplevert. "Door de aandacht van de overheid voor een maximale productie van duurzame energie is vergisting van mest, waarbij minder broeikasgassen vrij komen, minder aantrekkelijk voor boeren", aldus onderzoeker Peter Kuikman.

Eén reactie

  • no-profile-image

    roel

    wat een theoretisch verhaal,stel je voor dat het onderwerp eens positief voor de boeren uitwerkte,dus een vooringenomen standpunt innemen!

Of registreer je om te kunnen reageren.