Redactieblog

'Aanbod toeslagrecht slinkt'

De afschaffing van de regeling waardoor toeslagrechten alleen op marktordeningsgewassen verzilverd konden worden, leidt tot minder aanbod van toeslagrechten.

Dat verwachten agrarische adviseurs. "Het kan zelfs leiden tot stijgende prijzen van de toeslagrechten", aldus een akkerbouwspecialist van Accon AVM.

"Doordat de rechten voor meer gewassen gelden, kunnen akkerbouwers de rechten makkelijker verzilveren. Ook worden de geluiden dat er vanaf 2010 een flat rate zou komen steeds onzekerder. Het ziet ernaar uit dat het toeslagrechtensysteem langer aangehouden wordt. Hierdoor zal de vraag naar toeslagrechten toenemen, waardoor ook de waarde iets zal stijgen." Desondanks zal de handel in toeslagrechten zeer beperkt blijven, verwacht de adviseur.

Dat beaamt ook een woordvoerder van Countus. "Er is nu al een zeer beperkte handel in toeslagrechten. Door de verruiming van de regelgeving zal er nog minder handel komen. Daarnaast is er nog zoveel onduidelijk over de toekomst van de toeslagrechten, waardoor velen afwachtend zijn."

Jaap Haanstra, voorzitter van de LTO vakgroep Akkerbouw is blij met de afschaffing van de AGF-bepaling. "Hier hadden we als LTO ook voor gepleit. Veel landen in Europa schaffen de bepaling af en op deze manier houden we een gelijk speelveld."

Haanstra verwacht dat het effect beperkt zal zijn. "In de huidige marktsituatie met de hoge graanprijzen zal het areaal vrije gewassen niet fors toenemen."

Of registreer je om te kunnen reageren.