Redactieblog

Strijd tegen teken kost VS 9,3 miljoen euro

Dierziektedeskundigen in de Amerikaanse staat Texas voorzien dat de strijd tegen teken de komende jaren 9,2 miljoen euro (13 miljoen dollar) gaat kosten.

De teken verspreiden de dodelijke ziekte babesiose onder runderen. Bij babesiose krijgen de runderen onder andere geelzucht. In de meeste delen van de Verenigde Staten is de teek die het virus verspreid uitgeroeid sinds de jaren '40.

In de staat wordt nu een programma opgestart om de teken te bestrijden. Vee en dieren die de teken bij zich kunnen dragen worden voor ieder transport onderzocht op de aanwezigheid van de dieren. Ook worden insecticiden ingezet tegen de teken.

In Nederland werd in 2004 een melkveebedrijf in Rheden getroffen door teken met babesiose. Twaalf koeien op het bedrijf gingen ten onder aan de ziekte.

Of registreer je om te kunnen reageren.