Redactieblog

Soepelere regels BSE in Duitsland

Duitsland heeft van de Europese Commissie in Brussel toestemming gekregen voor een versoepeling van het beleid bij een uitbraak van BSE.

Hierdoor hoeven bij de vaststelling van BSE bij een rund de nakomelingen van het dier en de zogeheten risicogroep niet preventief gebruimd te worden. Onder de risicogroep vallen dieren die in dezelfde periode zijn geboren of hetzelfde voer hebben gekregen als de BSE-koe.

Voorwaarde voor de versoepelingen zijn dat de verwanten en de dieren uit de risicogroep altijd te traceren zijn en dat de dieren alleen onder bijzijn van een controleur mogen worden afgevoerd van het bedrijf. Export van de dieren is verboden.

Duitsland is wel verplicht om het gebruik van de uitzonderingsregeling regelmatig te controleren, om hierdoor zeker te zijn dat de gezondheid van mens en dier niet in gevaar komt door de versoepelde regels.

Duitsland is het eerste EU-land dat van deze regeling gebruik maakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.