Redactieblog

1 reactie

Schade blauwtong 10-15 miljoen in 2006

De uitbraak van bluetongue in 2006 heeft in Nederland een schade veroorzaakt van 10 tot 15 miljoen euro.

Dat blijkt uit een voorlopige berekening van LTO Nederland. De berekening is gebaseerd op een enquête onder ruim 450 veehouders. "Het zijn nog geen definitieve cijfers", benadrukt beleidsmedewerker Mona van Spijk van LTO Noord. De definitieve berekening komt in november .

De gemiddelde schade per bedrijf in het besmette gebied ligt op 1.300 euro. Hierbij is geen onderscheid gemaakt tussen rundvee- en schapenbedrijven. "Het is een gemiddeld bedrag voor alle bedrijven."

Het schadebedrag is gebaseerd op de directe en indirecte schade veroorzaakt door het blauwtongvirus die de veehouders hebben aangegeven. "Hierbij zijn de extra kosten van het behandelen van ziek vee, de uitval van dieren en bijvoorbeeld extra inseminaties als gevolg van verminderde onvruchtbaarheid inbegrepen", aldus Van Spijk. Onder indirecte schade valt onder andere de schade veroorzaakt door de handelsbeperkingen en de daarmee gepaard gaande dalende prijzen voor schapen.

Over de economische schade als gevolg van de bluetongue-uitbraak dit jaar is nog niets bekend. "We ervaren wel dat rundveebedrijven meer schade melden dan vorig jaar. Zo is het aantal koeien dat extra wordt aangehouden op bedrijven gestegen."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Cor de Vliegher

    Wat is de schade nu in 2007 bij de schapen houders?
    Er wodt gesproken over de schade in 2006, maar ik denk dat de schade nu met 2 of 3 vermenigvudigd mag worden.

    Cor de Vliegher

Of registreer je om te kunnen reageren.