Redactieblog

4 reacties

Regelgeving rond wild vee onduidelijk

Voor het transport en het uitzetten van wilde dieren in natuurgebieden zijn geen duidelijke, eenduidige regels.

Dat blijkt uit onderzoek van de Wetenschapswinkel Rechten van de Universiteit Utrecht in opdracht van de Large Herbivore Foundation.
Het onderzoek wordt morgen aangeboden aan het ministerie van landbouw. In Nederland lopen sinds april van dit jaar wilde wisenten in het Kraansvlak bij Zandvoort.

Wanneer de grote grazers zijn uitgezet in natuurgebieden geldt de veterinaire regelgeving wel, maar hier gelden uitzonderingen met betrekking tot de identificatie en registratie van de dieren en dierziektebestrijding.

Beheerders van de natuurgebieden zijn wel verplicht om bij een uitbraak van een dierziekte passende maatregelen te nemen om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Er wordt hierbij wel rekening gehouden met de aparte status van de natuurdieren.

In het onderzoek werden drie fases van het introductieproces onderscheiden: transport, de uitzetting en de fase na uitzetting van grote grazers in natuurgebieden. Bij het transport blijkt dat de veterinaire regelgeving leidend is. Terwijl de regelgeving voor het vervoer van gedomesticeerde dieren, zoals het Heckrund, gelijk is aan het vervoer van landbouwhuisdieren, is voor bijvoorbeeld de wisent, het enige wilde Europese rund, geen duidelijke regelgeving.

Ook bij het uitzetten van deze wilde dieren is geen veterinaire of dierwelzijnsregelinggeving van toepassing. De nadruk ligt bij het uitzetten op de natuurbeschermingsregelgeving. Het dier staat hierbij centraal, terwijl bij de introductie van gedomnesticeerde dieren juist als regel geldt dat de dieren de natuur niet mogen beschadigen.

Het onderzoek pleit voor een nieuwe regelgeving voor 'natuurdieren', zodat zowel de gededomesticeerde als de wilde herkauwers onder dezelfde regelgeving vallen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  peter

  beste flip iets van 5000 everzwijnen op de veluwe lijkt me niet eenzaam !!

 • no-profile-image

  gj

  die dieren krijgen ook blauwtong en mkz enzo.
  A.U.B. dezelfde regels als voor landbouwdieren! En anders gewoon afschieten bij problemen in de betreffende regio.

 • no-profile-image

  flip

  Ik vind het dieronvriendelijk,om dieren uit te zetten in groot natuurterrein,ze voelen zich dan zo eenzaam,denk ik

 • no-profile-image

  joop

  Onder de zelfde regeling plaatsen als het landbouwhuisdier. Dan geld voor iedere houder de zelfde regels. Geen uitzonderingen die niet te controleren zijn. Vraagje Hoe gaat VWA om bij uitbraak van b.v. mond en klauwzeer en blauwtong. Vraagje Laat men de kadavers ook in het gebied liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.