Redactieblog

417 x bekeken

Pseudovogelpest in Estland

Bij een van de grootste pluimveebedrijven in Estland is pseudo-vogelpest (NCD) uitgebroken.

Dat meldt Voedsel en Warenautoriteit van Estland. De ziekte is met eerste bloedtesten bevestigd. In een Engels referentielaboratorium wordt een contra-expertise uitgevoerd. Afhankelijk van deze resultaten worden de 200.000 kippen op het bedrijf geruimd. De dieren zijn getest nadat de eierproductie op het bedrijf aanzienlijk was gedaald.

In juli van dit jaar werd ook NCD geconstateerd bij een pluimveebedrijf met ruim 5000 dieren. De uitbraak bleef toen beperkt tot één bedrijf.

In Europa werd dit jaar ook NCD aangetroffen in België, Bulgarije, Tsjechië en Roemenië.

Het productschap voor vee, vlees en eieren adviseert om bij contacten met de Estlandse pluimveesector de nodige voorzichtigheid in acht te nemen, ondanks dat de besmetting nog niet definitief is bevestigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.