Redactieblog

622 x bekeken 4 reacties

Melkafzet

Een boer is de enige ondernemer met een eindproduct dat hij niet verkoopt, maar aflevert. En dan maar afwachten wat de melk opbrengt.

Natuurlijk, de coöperatieve boeren hebben een eigen zuivel afzetorganisatie. Het gevoel dat die je melk echt verkopen is er niet meer. Vroeger leefde je mee met je coöperatie. Je kreeg informatie over de afzetmogelijkheden. Het voelde een beetje alsof je dat het samen deed. Dat is met de vele fusies al lang verdwenen.

Bestuurders op afstand hebben daarvoor gezorgd. De melk tot grondstof gedegradeerd en boer tot grondstofleverancier. Daarvan plukt men nu de wrange vruchten.

Een groot aantal boeren is ontevreden. Sluit zich aan bij Dutch Dairymen Board. Is geïnteresseerd in melkopkopers, nu de melkprijzen op de spotmarkt tot grote hoogte zijn gestegen.

Duch Dairymen Board biedt geen oplossing, zo is gebleken. Ze zijn zowel bij Friesland Foods als Campina op de koffie geweest en op de koffie gekomen. Terecht. Binnen een coöperatie kan men alleen maar met de eigen leden praten over de melkprijs. Dat men dat niet voldoende doet is echter kwalijk.

Voor Dutch Dairymen Board is er maar één oplossing: Zelf beginnen met een melkhandel. Of samenwerken met bijvoorbeeld Van der Steege, die ook verder wil in melk. Ik ben benieuwd of Sita van Keimpema c.s. voldoende handelsgeest hebben om hun woorden ook in daden om te zetten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  DJ

  Vergaderboer, volgens mij ben je iets vergeten: de melkprijs is 50 % hoger dan een half jaar geleden. Dat komt niet alleen door betere marktomstandigheden (die waren een jaar geleden al goed), maar ook omdat de DDB aangaf, dat ze die lage melkprijs niet langer meer pikte. Dit in combinatie met de handel via de spotmarkt en de zuivelbobo's moesten de prijs wel verhogen. Maar toegeven dat de steun van de DDB dit ook mogelijk heeft gemaakt, daar is hun ego iets te groot voor. Mij interesseert het eigenlijk niet wie verantwoordelijk is voor de faire melkprijs, het voornaaste is, dat de prijs nu kostendekkend is en dat moet blijven.

 • no-profile-image

  Tom

  Ik denk dat de meerkosten veel groter zullen zijn dan de meeropbrengsten.
  Een melkveehouder zal steeds zelf de verkoopprijs moeten bepalen aan de hand van de markt en de onzekerheid van die verkoop. Een echte meerprijs zal er waarschijnlijk niet eens zijn als je de markt helemaal openbreekt.

  Die cooperaties zijn er niet voor niets gekomen. Dat ze nu niet aan alle verwachtingen voldoen is jammer, maar komt ook deels door de erg hoge verwachtingen van veel veehouders.

 • no-profile-image

  willem

  Dat is niet helemaal waar, want zoals bij melk gaat het ook bij de kalveren en doodskoeien, ze kunnen aan de handelaar verkocht worden maar bijna alles word afgeleverd aan een kalverontvangstcentrum en dan moet je maar afwachten wat voor prijs je krijgt,
  tevens doodskoeien naar de slachterij dan word ook de prijs door de slachterij
  bepaald. de boer heeft weer niets in te brengen.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Binnen een coöperatie kan men alleen maar met de eigen leden praten over de melkprijs, schrijft vergaderboer. Dat DDB leden ook “eigen leden zijn, die zich onbegrepen en afgeserveerd voelen doet er blijkbaar niet toe.

  Het is in bepaalde kringen bon ton om af te geven op de DDB. In tijden van hoogconjunctuur is het koersen op de logica van de markt natuurlijk aantrekkelijk en gemakkelijk .
  Dat neemt momenteel de DDB de wind uit de zeilen.
  De landbouw is een belangrijke pijler onder de jacht naar welvaart en economische groei.
  Het heeft maar te zorgen voor een betaalbaar en goedkoop voedselpakket. Dit werd nog eens kort en bondig verwoord door oud minister Veerman met zijn oneliner: ”Boeren dienen een groter belang”. Over de te volgen koers, ( ”actieve” sanering en schaalvergroting) daarnaar toe is er in belangrijke mate overeenstemming tussen Brussel, Den Haag, de agro-industrie, banken, LTO en niet te vergeten het NAJK. Alleen de NMV past niet in dit rijtje.
  Toen ik nog op de lagere school zat zei de scheidende directeur van de plaatselijke zuivelfabriek annex coöperatie: ”De boeren laten zich als lammetjes naar de slachtbank leiden”. Dat gevoel zullen veel boeren hebben daarom is men lid van NMV en DDB.

Of registreer je om te kunnen reageren.