Redactieblog

240 x bekeken

Meer dode runderen door blauwtong

Kadaverdienst Rendac heeft de laatste weken 5 procent extra aanvoer van dode runderen. Dat zegt directeur Chris Rietveld van Rendac.

“De oorzaak van het verhoogde aanbod weten we niet met zekerheid, omdat we de doodsoorzaak van de dieren niet registeren. De kans is echter groot dat het komt door blauwtong, omdat de uitbraak tegelijk loopt met het verhoogde aanbod van runderkadavers.”
Het extra aanbod van runderkadavers staat volgens Rietveld in de schaduw van de extra schapen die werden aangeboden. “Het schapenaanbod was enkele weken geleden verdubbeld. Inmiddels krijgen we nog 10 procent meer schapenkadavers dan normaal.”
Dat er dit jaar meer verzwakte koeien uitvallen, lijkt Van Rijn een vrij logisch gevolg door de zeer grote aantallen besmette dieren met het blauwtongvirus. Runderen gaan op zich niet dood aan blauwtong, maar onder verzwakte dieren eist het toch zijn tol. “Het deel dat uitval ten op zichte van het aantal besmette runderen valt binnen de marges, maar in absolute aantallen gaat het om veel meer dieren,” aldus Van Rijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.