Redactieblog

LWPS: verplichten vaccineren bluetongue

De Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouderij (LWPS) pleit voor een verplichte vaccinatie tegen bluetongue.

"We stellen hierbij wel een aantal belangrijke voorwaarden. Over de werking van het vaccin is nu nog niets bekend. Het vaccin mag niet leiden tot problemen bij schapen zoals het verwerpen bij hoogdrachtige ooien of de mogelijkheid tot vermenging met een ander serotype van blauwtong", aldus voorzitter Erich Rhöse.

De vaccinatie moet volgens de LWPS ook goed werken en betaalbaar zijn voor de schapenhouders. "Bij verplichte vaccinatie hebben zowel de EU als de Nederlandse overheid toegezegd een bijdrage te leveren", aldus Rhöse "Dat maakt de overweging om te kiezen voor verplichte vaccinatie iets makkelijker."

De schapensector lijdt veel schade door het bluetonguevirus. "De grote schapenbedrijven hebben soms schades die overeenkomen met een jaarsalaris."

De LWPS neemt alleen een standpunt in voor de schapensector. "Wat de geiten- en rundveesector moet doen is niet aan ons om te beslissen."

Of registreer je om te kunnen reageren.