Redactieblog

12 reacties

LTO gaat akkoord met verbod vriesbranden

LTO Nederland laat de lobby voor het vriesbranden van rundvee varen.

Dat zegt Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid van LTO. "We hebben lang gepleit voor het behoud van de mogelijkheid om runderen te merken door middel van vriesbranden. Inmiddels is ons standpunt veranderd."

Volgens Van Hoof zijn voldoende alternatieven zoals het gebruiken van halsnummers, het gebruiken van elektronische chips of pootbanden. "Het zal niet voor alle bedrijven makkelijk zijn om zonder vriesbranden te werken, maar als we de lobby vast houden kan dat ook meer schade veroorzaken in het huidige politieke milieu. Omdat er voor het vriesbranden een goed alterantief is, kunnen we beter accepteren dat het vriesbranden eindig is."

Het vriesbranden wordt volgens de nota dierwelzijn per juni 2008 verboden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dj

  brandmerken is juist het betrouwbaarste systeem wat er is! nummer blijft altijd bij het beest.
  vooral nu koppels koeien groeien is het een goed in makkelijk systeem
  burgers mogen het niet zielig vinden, want juist die personen lopen met tatoos of hebben een kilo iizer in het oor(of op andere plekken)_ dat is pas zielig
  Lto:had je hier wat harder voor gemaakt

 • no-profile-image

  vuist op tafel

  Goeie alternatieven zegt Toon van Hoof ???
  als of deze genoemde alternatiefen een plezier is voor de koe je leven lang een jeukerige chip onder de huid of slijtplekken van een band waar je ook nog leuk mee kan blijfen haken.
  en dat is allemaal beter dan een minuutje kou op je kont.
  Inmiddels is ons standpunt veranderd,verander maar weer terug

 • no-profile-image

  lambert

  ik heb mijn lto lidmaatschap al opgezegt
  jammer dat ik het niet nog een keer kan opzeggen
  heel jammer lto

 • no-profile-image

  Gerard

  Slappe vertoning; standpunt van lto zou moeten zijn vasthouden aan koudmerken totdat een gelijkwaardig of beter alternatief beschikbaar is. Met name tijdens weidegang en in de melkstal voldoen genoemde alternatieven niet. Zeer teleurstellende opstelling.

 • no-profile-image

  peit

  ik dacht dat de lto er is om voor ons op te komen? vriesbranden is de beste manier van koeherkenning vooral als de koeien buiten lopen. lto wat is dit nu weer? doe nou is een keer iets voor ons
  ipv te slijmen met de minister

 • no-profile-image

  RJ ROELOFS

  IK HEB DESTIJDS MEDEWERKING VERLEEND IN DE LOBBY OM KOUDMERKEN TE BEHOUDEN
  TOT 2 KEER TOE HEBBEN "WE" SUCCES GEHAD EN EEN VERLENGING IN DE WACHT GESLEEPT. BIJ MIJN WETEN IS ER SINDSDIEN OP HET GEBIED VAN ALTERNATIEVEN NIETS GEWIJZIGD, IK KAN MIJ DAN OOK ABSOLUUT NIET VINDEN IN DE OPSTELLING DIE LTO OP DIT MOMENT AANNEEMT TEN AANZIEN VAN KOUDMERKEN. ALS JE A ZEGT HEB DAN OOK DE GUTS OM B TE ZEGGEN!
  EN LAAT JE NIET AFSCHRIKKEN DOOR EEN PvdD, DE ARGUMENTEN VOOR KOUDMERKEN ZIJN STEEKHOUDEND EN "MENSEN" DIE DIERWELZIJN HOOG IN HET FAANDEL HEBBEN STAAN KUNNEN ER GEWOONWEG NIET OMHEEN DUS RUG RECHT EN AAN DE SLAG!

 • no-profile-image

  garriet

  Laatst AID controle gehad. Die vonden het een hele goede ONDERSTEUNING van de dieren bij eventueel oormerkverlies.
  Ik zie het net anders om.

 • no-profile-image

  Ard

  Wat is de volgende gift aan de anti-dierenlobby? Onthoornen verbieden? Leugens over soja publiekelijk toegeven? Zeggen dat de veehouderij inderdaad bijdraagt aan het broeikaseffect, ipv de waarheid dat elke kg mest bijdraagt aan minder kunstmestgebruik en dus het milieu spaart? Wat denkt LTO van al die hectares gras, graan en maisland tbv de veehouderij?
  LTO, jullie hebben een enorme zwakke rug, jullie zouden de veehouderij moeten steunen ipv te laten vallen. Jammer, zo jammer...

 • no-profile-image

  Ruud

  Slap om het te verdedigen als dat vasthoudendheid schade kan veroorzaken in het huidige politieke milieu. Koudmerken heeft helemaal niets met dierenwelzijn te maken. De ingreep geeft niet meer stress dan het inbrengen van een oormerk. Laat dat dan eens zien aan diegenen die met deze maatregelen komen.
  Koudmerken is op groeiende bedrijven met meer en meer vreemde arbeid de meest zekere methode van identificatie. Het voorkomt fouten bij behandelingen en separatie van behandelde melk. De alternatieven zijn gewoon niet gelijkwaardig. Het noemen van electronische chips vind ik ronduit dom, omdat dit nog steeds niet praktijkrijp is.
  LTO, keer op uw schreden terug !

 • no-profile-image

  dirk

  ach het kan ook niet missen dat lto zich laat ompraten er zal wel weer ergens een baantje vrijkomen heel slecht wat lto doed

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Zo jammer

 • no-profile-image

  Veehouder

  Ik ben geen lid meer van LTO en weet nu wel waarom. Erg domme actie. Kom op zeg, koudmerken is zo'n kleine ingreep voor een koe. En het kan heel veel ellende voorkomen, zowel voor de koe als voor de veehouder. Ontzettend jammer dat LTO zo'n standpunt kiest.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.