Redactieblog

339 x bekeken 2 reacties

LEI: afschaffen compartimentering dierrechten meer nadelen dan voordelen

Het afschaffen van de compartimentering van varkens- en pluimveerechten heeft meer nadelen dan voordelen.

Die conclusie trekt onderzoeksinstelling LEI van de Wageningen Universiteit in een onderzoek naar de dierrechten.

Als de verdeling van de twee gebieden wordt opgeheven ontstaan er volgens het onderzoek toenemende mestoverschotten in het zuiden van het land, omdat de vraag naar dierrechten daar groter is. Economisch levert de afschaffing van de compartimentering weinig voordeel op. Milieutechnisch is voordeel te behalen doordat de vrije handel in rechten kan leiden tot de bouw van meer emissiearme stallen.

Bij het opheffen van de verschillende pluimvee- en varkensrechten verwacht LEI een groei van de varkensstapel en een afname van de pluimveesector met 30 procent. Met name in de zeugenhouderij wordt groei verwacht. Dit kan leiden tot een groter mestprobleem, omdat pluimveemest eenvoudiger te verwerken en te exporteren is dan varkensmest.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john van paassen

  Ik zeer verbaast over sommige conclusie,s.Minas zorgde niet voor lagere excretie,s per dier staat er Met daarbij de getallen van 2003 tm 2005.Had 2006 erbij gezet en je zag dat de excretie,s per dier nu veel hoger liggen.Verder gaat het melkvee naar het noorden ivm met marktontwikelingen(weidemelk).Waarom dat er ook niet in betrokken .Verder hebben concentratiegebieden veel voordelen op lange termijn.Kennis,voer,dier,ect,slachterij afstanden zijn daardoor korter.Drijfmest zal veranderen in nieuwe meststoffen dus de factor afstand wordt steeds minder belangrijk . Het onderzoek is dus niet volledig.

  gegroet john

 • no-profile-image

  fred

  Laten ze die dierrechten gelijk maar afschaffen. Er verdwijnt dan tenminste weer een kostenverhogende factor. Het melkquotum wordt toch ook afgeschaft! Andere landen hebben ook geen dierrechten. In Nederland wordt via de milieuvergunning toch ook al geregeld hoeveel dieren en wat voor dieren je op een locatie mag houden!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.