Redactieblog

6 reacties

Is marktconforme melkprijs spotprijs?

De marktconforme melkprijs van Friesland Foods is Hanna altijd een doorn in het oog geweest.

”Afschaffen die hap. Het is toch wel uitermate zwak je melkprijs door anderen te laten bepalen. Bovendien is het strijdig met het coöperatieve principe”, blaast Hanna stoom af. ”Dat is voor gezamenlijke rekening zaken doen. In dit geval dus de melk tot hogere waarde brengen. Dat gebeurt ook wel, maar de boer die geen aandelen heeft, merkt er niets van. Die beurt alleen de door anderen bepaalde prijs met een plusje van het A-dividend. Buitengewoon onbevredigend.”

Ik kan er weinig tegenin brengen. Het gevoel is niet goed bij de marktconforme melkprijs. Het maakt dat je altijd bij de grijze middenmoot zit. Nooit eens een uitschieter, zodat je tegen je particulier georiënteerde collega’s kunt zeggen dat je een betere melkprijs hebt gehad. Nooit meer trots zijn op je onderneming. En dat wil je als lid toch wel graag.

”Je moet trots zijn op de steeds hogere winst”, meesmuilt Hanna. Ze kan zich daar zelf niets bij voorstellen. Ze vindt dat de winst op de verkeerde plek terechtkomt. Bij de oudere boeren of degenen die gestopt zijn. Die strijken de winst op die gemaakt is op de melk. Die is door jonge boeren is geleverd. En die hebben in de praktijk geen aandelen.

Dat moet een doorn in het oog zijn van de jonge boeren. De aandelen hebben een uitstekend rendement en de koers is hoog. Boven de tachtig euro. Zelden hebben we een investering gedaan die meer rendement oplevert.

Daarom zal het moeilijk zijn voor Friesland Foods om de marktconforme melkprijs af te schaffen. Als men teruggaat naar het oude coöperatieve systeem wordt de winst veel kleiner en zal de animo om aandelen Friesland Foods te kopen dalen. Die worden immers gekocht door oudere en oud-boeren. Dat betekent een forse koersdaling en daar zit ook niemand op te wachten. Daarom zal de marktconforme melkprijs dus wel blijven.

”Dan moeten ze hem aanpassen”, zegt Hanna. ”Bijvoorbeeld door de prijs van Spotmelk er in op te nemen. Pas dan wordt het een echte marktconforme melkprijs.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Heoveel van die oudere en gestopte boeren zitten er eigenlijk in de ledenraad van RFF> Ik ken ledenraden die zich 0,0 intereserenvoor de belangen van de gestopte "leveranciers". Ook hier BLAFT NIET EN BIJT NIET.

 • no-profile-image

  Robert

  Vooral doen, de spotprijs meenemen. Het is de prijs van kortstondige overschotten en tekorten. En die liogt nu alweer ONDER de melkprijs die de RFF's etc uitbetalen.

 • no-profile-image

  boer Piet

  Dat er bij FF wat zal veranderen is duidelijk! op de ledenbijeenkomsten is dit al aangekondigd. Hulde! Dat een cent melkprijsverhoging meer oplevert dan flink wat aandelen, zet de leden eindelijk aan het denken. we zullen met elkaar moeten nadenken hoe en vooral wanneer we de melkprijssystematiek zullen aanpassen. RFF is een prachtig bedrijf, mits men op tijd de bakens (weer) weet te verzetten. Ik ben benieuwd wat de herfst brengt

 • no-profile-image

  Guusgeluk

  Al jaren beurt een ieder dezelde melk-
  prijs bij FDF.Iedereen is vrij om zijn geld
  waar dan ook in te investeren:gebouwen
  mqouta,landerijen enz .Mogen degenen
  die in aandelen FDF hebben geinvesteerd
  ook meedelen in die rendementen? Nu
  niet jaloers worden,je kan er nog steeds in investeren en geeft geen werkdruk!
  Jonge boer.

 • no-profile-image

  nuchter

  Neem een voorbeeld aan ABN-AMRO. Ontkoppel de melk van Friesland Foods.
  (Maak wel een frisse en HELDERE cooperatie.)

 • no-profile-image

  gli

  En als de spotprijs over een x-aantal maanden nou eens € 0,20 is? Blijft men dan nog heel hard roepen dat dat de ideale prijs is? Melkveehouders zullen erg moeten wennen aan de marktconforme prijs. En laten ze zicn niets wijs maken over gouden bergen en schepen met geld die binnenkort aanmeren. Dit laat onverlet dat elke cooperatie en particuliere zuivelonderneming bij zichzelf te rade moet gaan of zij de laatste maanden wel op de juiste manier op de situatie ingespeeld hebben. Als je mijn mening vraagt dan geloof ik daar helemaal niets van. Mensen van management en bestuur staan blijkbaar mijlenver van de gewone boeren af, zijn veel meer bezig met overwegingen of het niet zinvol is in Oost-Europa, het Verre Oosten of China een bedrijf te openen dan dat men aan de boer in Nattepolder denkt die staat te bedelen om anderhalve eurocent meer voor zijn melk. En straks de megabedrijven! Ik hou mijn hart vast!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.

[No translation for /esp/footer/disclaimer, nl]