Redactieblog

Grondprijs bouwland stijgt 1000 euro in derde kwartaal 2007

De gemiddelde grondprijs voor bouwland is in het derde kwartaal van 2007 met bijna 1000 euro per hectare gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar.

Dat blijkt uit het kwartaaloverzicht van het Kadaster. Een hectare bouwland in Nederland kost gemiddeld 31.409 euro. Het prijsniveau is hiermee het hoogst sinds het dieptepunt van 2005, toen het prijsniveau gemiddeld op 28.000 euro per hectare lag. Het prijsniveau is echter nog niet in de buurt van de het oude record van 2001, toen gemiddeld 37.250 euro per hectare landbouwgrond werd betaald.

De prijzen voor grasland stijgen iets minder snel dan bouwland. Het prijsniveau is in het derde kwartaal van 2007 met 1,4 procent gestegen naar 28.866 euro per hectare. Ten opzichte van het derde kwartaal in 2006 is het prijsniveau voor grasland met 4,8 procent gestegen.

De stijgende grondprijzen worden voornamelijk veroorzaakt door de positieve stemming in de grondgebonden sectoren. Zowel vanuit de melkveehouderij als de akkerbouw neemt de vraag naar grond toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.