Redactieblog

GD waarschuwt voor acute leverbot

De diergezondheidsorganisatie GD waarschuwt voor acute leverbot bij schapen.

De GD heeft deze ziekte bij meerdere lammeren geconstateerd. "We hebben de afgelopen weken bij veertien dode lammeren sectie verricht waarbij acute leverbot is geconstateerd", vertelt Lammert Moll van de werkgroep leverbot van de GD. "Het aantal op zich is niet zo groot, maar het is wel veel eerder in het jaar dat we lammeren krijgen die zijn gestorven aan acute leverbot. Het is zelfs eerder dan in het najaar van 2005, dat een ernstig leverbotjaar was."

Uit onderzoek blijkt dat het aantal slakken dat leverbot kan verspreiden niet bijzonder hoog is. "Het percentage slakken dat besmet is met leverbot en de mate van besmetting bij de slakken is echter wel hoog. Hierdoor is de kans op besmetting ook groot", aldus Moll.

De GD adviseert veehouders de schapen te behandelen tegen leverbot. Het advies geldt niet voor rundveehouders. "Runderen zijn minder gevoelig voor leverbot", aldus Moll. Het herkennen van een acute leverbotbesmetting is lastig. "Het dier ligt vrijwel direct dood."

Of registreer je om te kunnen reageren.