Redactieblog

2 reacties

Feeststemming bij Friesland Foods?

Er zijn 130 boeren met 110 miljoen kilo melk opgestapt bij Friesland Foods. Daar zullen de bobo's vast en zeker een borrel op hebben gedronken.

De coöperatie verkondigt al jaren dat ze liever minder melk verwerken. "We hebben een teveel aan grondstof", was één van de uitspraken van voormalig topman Olijslager. Men nam dan ook geen nieuwe leden of leveranciers meer aan.

Als een grote geste werd vorig jaar meegedeeld dat boeren na de afschaffing van de superheffing meer melk mogen leveren. De coöperatie is dan genegen die melk te verwerken. Moeten we ook nog dankjewel zeggen?

Zo hangt de vlag erbij. En dan nu het vertrek van de 130 leden. Grote boeren, met gemiddeld even minder dan 900.000 kilo melkquotum. Opmerkelijk. Grote boeren, die hebben bewezen zakelijke ondernemers te zijn, vertrekken. Dat moet de bobo's toch aan het denken zetten. Hoe zit het dan met de binding van de leden?

Er zal in ieder geval een antwoord moeten komen. Wil Friesland Foods inderdaad minder melk en heerst er na het vertrek van deze leden intern een feeststemming? Of krabt men zich achter de oren en vraagt men zich af of men het melkleverende lid niet wat meer moet koesteren?

Als lid zou ik dat wel graag willen weten. In de Koerier vind ik er te weinig over. Voorzitter Attema schrijft een verhaal, dat barst van clichés. Daar kan ik niets mee. Dus heren van Friesland Foods, vertel eens: is een lid een lust of een last?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Evert Uitslag

  Vergaderboer,

  wanneer de marktomstandigheden zich hebben gewijzigd dan zou het toch wel erg stom zijn om het beleid daar niet op aan te passen.
  De vertrekkende melkveehouders ondermijnen hun eigen fabriek.
  In het verleden verkochten deze melk aan de Lyempf,maar nu kan men zelf de melk tot meerwaarde brengen en is men daar mee gestopt.Straks gaat men ook nog rechtstreeks aan de retail leveren en waar blijft de onderhandelingspositie van de zuivelindustrie dan?

 • no-profile-image

  jan

  De omslag van het feit of een lid een lust of een last is hield bij alle cooperaties gelijke tred met met de invoering van een ledenraad. Zo gauw die er was werdt een lid een last. Zogenaamd kan het niet om met alle leden te comuniceren , maar als ik naar debloemen kijk dan kunen induvidueele leden toch goede beslisingen nemen en ook met duizenden leden. Mischien leent dit zich voor een nadere analyse vergaderboer?

Of registreer je om te kunnen reageren.