Redactieblog

38 reacties

Drukjacht

Je hebt de jacht. Jacht is geen pretje, het gaat om wildbeheer. Dat moet gebeuren en onze jagers nemen dat op zich.

Wat drijfjacht is, weet ik ook. Een hobby van de ons helaas ontvallen Prins Bernard. Een aantal lakeien loopt op rij door het bos in de richting van de terrassen van Paleis Het Loo, waar koninklijke gasten met hun geweren klaar zitten om het opgejaagde wild al champagne nippend te gaan beheren. Ook zeiljacht is een niet onbekend begrip. Klopjacht, helemaal duidelijk.

En dan ineens: drukjacht. Drukjacht, drukjacht….wat is dat nou weer? Toen ik het woord voor het eerst hoorde dacht ik aan een ernstige darmziekte, maar het blijkt een methode te zijn om everzwijnen op de Veluwe neer te schieten. Op de Veluwe zijn teveel zwijnen. Ze veroorzaken overlast in tuintjes en lopen de weg op zodat er ongelukken ontstaan. Minister Verburg van Landbouw wil nu toestemming geven om het zwijnenprobleem op te lossen door de drukjacht. Een lakei jaagt dan een zwijn op tot bij de geweerloop van de jager, zoiets.

Zwetse Lulof van de Jagersbeweging: “Eigenlijk wandelt de drijver als een toerist door het bos." De dieren gaan er niet in gestrekte galop vandoor, maar drentelen langzaam richting jager: "Ze rennen een stukje, ze lopen een stukje. Ze eten nog wat eikels." Een hele humane zaak dus. Toch wil de Tweede Kamer het niet. Sommigen willen eigenlijk helemaal niet dat er gejaagd wordt. Ik kan daar inkomen. Hoe humaan ook, het blijft schieten en moorden, ook al beleeft de jager daar helemaal geen plezier aan en verricht hij slechts een zware beheerstaak.

Maar ja, die zwijnen. Ik vind dat jagers gewoon weer als in de oertijd op sluipjacht moeten gaan. Uren onder een bosje liggen en wachten op een oud en ziek zwijn. Als je ze dan niet te pakken krijgt, zijn er ook niet te veel. En dan niet met een geweer, dat is laf, maar met de blote vuist. Dat lijkt mij voor de jager nog steeds geen pretje, maar misschien beleeft het zwijn er wel meer aardigheid aan. Dus: geen drijfjacht, geen drukjacht, maar eerlijk 1 tegen 1, man tegen man, zwijn tegen zwijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Knor

  Daar wordt toch aan gewerkt daar in de randstad, Judith ? Achter elkaar steken ze daar elkaar maar neer op school. Ik dacht dat dat veel belangrijker was dan dat gedram over die zwijnen. Maar blijkbaar heb ik het mis want over de onveiligheid op de scholen wordt geen spoeddebat aan besteedt. Idioot land hier met al die linkse gekken die dieren belangrijker vinden dan kinderen. Dit is op geen enkel punt uit te leggen.

 • no-profile-image

  Hijgend Hert

  Een kip is geen koe.
  Maar een knor is wel een varken.
  Meneer /mevr. Knor uit Duiven,
  Als het onderwerp kip is, dan hebben wij het hier over kip en niet over?
  .....juist knorrr ....dan gaan wij hier niet loeien over (ouwe)koeien.
  Momenteel gaat het hiero over varkens Knorremans.
  Eindelijk een onderwerp waar jij deskundig over mee kan knorren en dan ga jij het over dingen hebben die hier niet ter zake doende zijn.
  Vervuiling kent vele vormen.
  Discussievervuiling is ook zo een vorm Knor.
  Foei toch Knorrr...varkens zijn, als zij daartoe in de gelegenheid gesteld worden, heel schone dieren.

 • no-profile-image

  naam vergeten

  Kunnen ze niet gevangen en naar Polen gebracht worden? Of.. naar de noordpool, daar hebben ze wel natuurlijke vijanden. Wel opschieten, de ijsberen daar gaan zo in winterslaap

 • no-profile-image

  veehouder

  Lekker makkelijk deze kortzichtheid als de nadelen bij anderen terecht komen. Waarom worden de duiven verjaagd uit de binnenstad, de ganzen overgeplaatst uit de stadsvijver, de spreeuwen uit de achtertuinen verjaagd, dakloze honden en katten gevangen en op termijn geeutaniseerd, muizenvallen geplaatst, rattenvergif gestrooit, vliegen gemept of geroosterd, kreeften gekookt voor consumptie enz. enz.
  Waarom? Omdat de burger er last van heeft en de beestjes ineens niet meer aimabel zijn en een lage aaibaarheidsfactor hebben.
  Als de koeien van een veehouder zouden uitbreken en het gladgeschoren gazon van een burger zou omwoelen zonder de schade volledig te herstellen zou de wereld te klein zijn.
  Waarom moet een boer dan wel accepteren dat zijn gewassen worden vernield en broodroof plaatsvindt?

 • no-profile-image

  Knor

  Ik maai even het gras voor de voeten weg voor de linkse sukkels hier op het forum, Dorien uit Nederland.............?? :-)

 • no-profile-image

  Jean Vaassen

  Helemaal mee eens.
  Aangezien zwijn, ree of konijn niet kunnen terugschieten, ook al zouden ze een jachtvergunning hebben en in het bezit zijn van een dubbelloops jachtgeweer, is er dan een redelijke kans voor beide partijen.
  Ik ga er van uit dat in de toekomst ook genoemde viervoeters op jagers mogen jagen....

 • no-profile-image

  V Kesteren

  De jagers moeten slimmer zijn en de zwijnen niet bejagen , dan krijgen de burgers van Nederland volgend jaar de rekening wel gepresenteerd. nu 4000 te veel volgend jaar minstens 10000 teveel
  (na bijvoeren door partij van de dieren
  want deze partij vinden het zielig dat dieren hongerlijden

 • no-profile-image

  ikke

  ik weet niet waar de overheid mee bezig is. Maar er zijn op dit moment te veel wilde zwijnen. Deze brengen een hoop schade. Dat is als er niets aan gedaan wordt dadelijk ook in de grote stad. Waar jullie wonen. Als het zo ver is dat ze in de grote stad zitten dan zitten jullie allemaal te piepen van als je blieft. Ze brengen ook gemakelijk bv varkenspest en andere ziektes over. Dan krijgt de varkenssector dadelijk weer de zwarte piet toegespeeld omdat het uit de hand loopt door de wilde zwijnen. En dan zie je weer die grijpers zo als in 1997/1998 op tv. En de boeren voelen zich ellendiger als jullie. Maar jullie verwijten de boeren dan weer alles. Dus miep niet over een paar wilde zwijnen. Denk ook eens aan de gevolgen
  mvrgr ikke

 • no-profile-image

  kortzichtig?

  Ik merk uit bovenstaand verhaal dat u voor uw eigen stukje vlees (als u dat eet...) ook uw vuisten gebruikt om die kip of dat varkens eens dood te maken? Goed bezig!

 • no-profile-image

  Judit

  Er zijn ook veel te veel mensen in dit dichtbevolkte land....

 • no-profile-image

  Knor

  Als jij nou zelf als eerste het goede voorbeeld geeft...... En wie zegt dat die voerplaatsen niet door linkse eikels zelf in stand gehouden worden. zodat ze de jagers weer in een kwaad daglicht kunnen zetten. Ze zijn er toe in staat.....2 van hen zijn al op die voerplaats in Apeldoorn gespot.

 • no-profile-image

  Hijgend Hert

  Hijgend hert is sinds een kleine 30 minuten terug van een verkenning op de Veluwe. (zie reactietijd).
  Alle boertjes liggen, als de meeste jagertjes al op een (varken)oortje.
  Heb vanmiddag en vanavond nog eens gekeken over hoe en wat m.b.t. mijn beweringen over voederplaatsen.
  De laatste voor mij nieuwe plek die ik getipt kreeg, was die achter hotel de Cantharel(Veluwe).
  Deze voederplek is niet vrij toegankelijk zoals geen enkele!
  Echter wie -de weg weet- kan ergens voorbij het wildrooster aan de rechterkant( dus aan de achterzijde van de Cantharel) op enig moment een grote voederplaats ontdekken!
  Op deze voederplek lagen ook vanmiddag nog, maiskolven die daar hooguit een of twee dagen eerder zijn neergelegd.
  Hijgend Hert kan u nog VEEL meer vertellen ....maar uw A.G.D.
  wil het (namens u) niet weten!

 • no-profile-image

  Michel

  De discussie is ten einde. Er mag nu druk gejaagt worden op de Veluwe. Verstandige keuze van Verburg.

 • no-profile-image

  Dorien

  "Humaan" hoe wil jij bij die wilde zwijnen aan geboortebeperking doen. Zeker door deze dieren te vangen en dan te castreren zodat ze zich niet meer voort kunnen planten. Hoe zou je dat willen doen de dieren opjagen en er een verdovingspuit in schieten, 6000 zwijnen op de operatie tafel. Of hang je folders op in het bos zodat de zwijnen deze kunnen lezen over hoe ze aan geboortebeperking moeten doen.Ook moet er in de tussen tijd een hoog hekwerk langs de Duits Nederlandse grens komen anders gaat het fokken hier nog steeds door.... Ondertussen gebeuren er dan nog steeds veel ongelukken op de weg (misschien als er doden onder de mensen gaan vallen dat het dan sneller opgelost word) omdat er nog te veel dieren zijn. Na verloop van tijd zullen er dat langzaam aan wel minder dieren komen maar dan zijn we jaren verder. Bij voederen mag dan ook niet want je moet de natuur het zelf laten regelen. Na verloop van jaren is de populatie wilde zwijnen weer op pijl. Dan komt het probleem dat er alleen nog oude zwijnen rond lopen die zich niet meer kunnen vermenigvuldigen vanwege de castratie, jongen zijn er allang niet meer vanwege de castratie. Uit eindelijk zullen de wilde zwijnen in Nederland uitsterven. Dan moet zeker weer het hekwerk worden afgebroken en begint de ellende weer van voor af aan.... Nee het is beter nu in te grijpen en zorgen dat het niet meer uit de hand loopt door het wildbeheer daar op aan te passen. Het is zeker voor sommige mensen even slikken om dit toe te laten maar als ook zij verder kijken dan hun neus lang is, is het voor de dieren in de toekomst wel beter.

 • no-profile-image

  Jac

  tja waarom reageer ik eigenlijk nog bedenk ik mij nu, hijgend hert of humaan of critische lezer, hoe ze zich ook noemen snappen toch niets van natuur en hoe dit altijd gewerkt heeft. Generaties voor ons hebben altijd gejaagd en met de natuur gewerkt. Sinds enkele jaren zijn er mensen die gestudeerd hebben zich er mee gaan bemoeien, dan gaat het fout. Allemaal die zielige mensen die denken wat te weten over wild en natuur en jagen en boeren, zal jullie uit de droom helpen velen van jullie weten helemaal nix op dit gebied, al heb je nog zo lang gestudeerd, of zeg maar hersenspoelen door Lukas Reinders en meer van dit soort professoren.

 • no-profile-image

  critische lezer

  Maisboertje, wat schreeuw je hard en wat zeg je weinig!
  Tip : ga even Doortje vragen hoe dat gaat met die dode mensen die vallen.
  Doortje heeft overal een oplossing voor zo gek kan het niet zijn.

 • no-profile-image

  Knor

  Lekker belangrijk. Er zijn teveel zwijnen dus schieten die hap !

 • no-profile-image

  aidan

  Laat beroepsjagers dit karwei opknappen,mensen die inderdaad geen plezier in het doden hebben.
  dat is een beter idee dan een stel van die snotneuzen die met veel plezier overlast veroorzaken en zich ontzettend stoer opstellen
  Ik geloof niet dat een weldenkend mens daar bezwaar tegen zou hebben.
  Bezwaren zijn er tegende overlast bezorgende jagers en dan bied ik hierbij mijn excuses aan aan die jagers die het wel goed doen.

 • no-profile-image

  Dorien

  De personen die reageren zonder er hun naam onder te durven zetten. Zijn net als alle dierenactivisten die niet met hun gezicht in beeld durven. Ze kunnen alleen hard schreeuwen en andere uitschelden. Deze personen zijn het niet waard om als mens behandeld te worden... Vandaar dat zij zo dicht bij de dieren staan....Maar met een oplossing komen doen ze ook niet, er moet vanalles verzonnen worden om hun ook maar enigzins tevreden te stellen.

 • no-profile-image

  critische lezer

  Klopt H.H., (00.36 uur)
  Ik kwam hier langs en ben wezen kijken.
  Het gaas is zelfs stuk en de varkentjes kunnen zo de weg op (gejaagd worden!).
  Het Agr.Dagblad kan dit dus ook zelf bekijken , maar dat doen we ff niet?

 • no-profile-image

  Humaan

  Wat is dat nu voor een pathetische
  "koningssport" om varkens af te willen schieten. Eerst verstoren mensen het biologisch evenwicht totaal, en als het dan totaal de hand uitloopt omdat de populatie explosief stijgt alles eenvoudigweg afschieten, wil men kennelijk, de jagers altans. De mensen worden helaas niet bepaald slimmer en zeker ook niet humaner in deze tijd. Van het onderwerp "geboortebeperkingsmethoden" heeft men zeker ook nooit gehoord. Dat zou technisch en praktisch heel goed uitvoerbaar zijn als men zich eens wat zou inspannen om langs deze weg de oplossingen te zoeken in plaats met allerlei smoezen aan te komen zetten om het afknallen van dieren, wat men kennelijk zo leuk vindt, te kunnen rechtvaardigen.

  Humaan

 • no-profile-image

  critische lezer

  Ha ha Doortje heeft "het licht" gezien.
  Een tip voor Door.....ga kinderboekjes schrijven.
  Kinderen kan je alles wijs maken.

 • no-profile-image

  kamminga

  De provincie Gelderland moet gewoon een paar vrachtwagens huren die de wilde zwijnen vervoeren willen naar onze diervriendelijke kamerleden en dan bij de kamerleden loslaten in hun tuin. Zeker te weten dat ze binnen een paar uur voor de drijfjacht zijn.Hun tuintje kun je toch niet kapot maken?

 • no-profile-image

  Hijgend Hert

  Nou Bruil, dit is een van de weinige keren dat ik kan zeggen, dit is geen genuil van Bruil.
  Zwetser Lul(of) lult uit zijn nek of is hardstikke gek.
  Hijgend Hert heeft op gepaste afstand, diverse malen drukjachtmethoden aanschouwd en geloof mij Willem, de dieren (alle dieren) kregen het spaans benauwt.
  Er werd zoveel als maar mogelijk was, met lawaaimakers gewerkt.
  Er werden rotjes afgestoken en er werd met
  stokken op boomstammen geslagen er werden oerwoudkreten geslaakt enz.
  Kortom de primitieve instincten van de mens deden maximaal van zich spreken.
  Wie die "nette Heren" zijn Willem?, jij hebt mijn openbaringen vast wel gelezen hier.
  Zoniet zeg het mij en ik zal voor de zoveelste keer man en paard...uhh geweer noemen.

 • no-profile-image

  een critische lezer

  Er is op deze aarde maar een zoogdier waar er VEEL te VEEL van zijn.
  Het heeft twee pootjes en is de meest vernielzuchtige diersoort op "onze" wereld.
  Knor weet vast wel welk
  zoogdier bedoeld wordt.
  Afschieten dan maar .

 • no-profile-image

  Hijgend Hert

  Lang leve knor, hij is de slimste vannuhhh alle varkens.
  Hij kan zelfs al een reactie schrijven zonder taalfouten.
  Knor moet de de nieuwe
  zwien van der brink worden.
  Dombo doortje en knorremans zijn samen heel wat mans.
  Laat die twee maar scharrelen hier.
  Dat is lachen ...dat geeft plezier.
  Wel jammer dat zij niet van scharrelvarkens houden.
  Misschien houden zij helemaal niet van dieren.
  Maakt niet uit hoor knor en door.
  Je valt als zodanig nauwelijks op, tussen de dierenexploitanten hier.
  Ps.: eigennamen als knor en door, behoren met een hoofdletter geschreven te worden.
  Ik doe dat ook ...behalve als ik de persoon in kwestie niet hoogacht, dan is een kleine letter meer dan voldoende.

 • no-profile-image

  naam vergeten

  Lees net op ziezo.biz, dat zijn koninklijke hoogheid met de hele hotemetoot morgen aan "een schier onmogelijk taak" begint.
  Lees en huiver. Het meest zotte is nog, dat het kennelijk op kosten van de belastingbetaler gebeurt. Als men nog niet walgde van die lui, dan wel na het lezen hiervan.
  Hijgend Hert, ben jij morgen in de buurt van dat weerzinwekkewnde volk?

 • no-profile-image

  jjmoes

  Kijk de heer Bruil heeft het niet over de zijnen,
  die na een zwijnen botsing liggen te kwijnen.
  Hij zingt mee in t'varkenskoor van T Binnenhof
  en heeft voor de jager weinig lof:
  't wordt tijd dat die bestuurders verdwijnen.

 • no-profile-image

  Patrick Vaernewyck

  Ben je nou helemaal belazerd ? Je begrijpt toch zelf wel dat dit onzin is?
  Jagen is meer dan schieten op dieren, het is zoeken naar een evenwicht tussen mens en natuur. En a propos, ook in de oertijd had men al wapens zoals bijvoorbeeld 'lansen en speren' wil je dan daar naar terug ?
  Het weidelijk jagen op vandaag zorgt voor een eigentijdse manier om de wildstand te beheren zoals dat heet. En hebben jagers daar enig plezier aan ? Natuurlijk !! Maar ik heb daar geen probleem mee, dat is beter dat die eigentijdse 'wereldverbeteraars' die van achter hun computerscherm alles afbreken of in vraag stellen, en verder met hun luie krent geen milimeter aan wild en natuurbeheer doen, wanzoals ik al stelde.... daar zijn ze te lui voor!

 • no-profile-image

  Ano

  Met plezier je werk doen mag dus al niet meer. Men is er over eens dat er te veel zwijnen zijn en in ons dichtbevolkte land voor overlast zorgen. Maar afschieten klinkt weer te zielig.
  Het moet weer correcter dan correct.
  Laat Bruil eens flink schrikken als een zwijn voor zijn auto komt.

 • no-profile-image

  de jager

  Laat de zwijnen zich nog maar een paar jaar ongestoort voortplanten.
  Dan is iedereen er wel van overtuigd dat beheer nodig is.

 • no-profile-image

  zwien uut drenthe

  Heej hijgend hert , je mag gien (z)wientie tikkn heur.

 • no-profile-image

  Knor

  Hmmm een varken is altijd nog slimmer dan een bambi. Maar hijgendhert en wakkerdier zijn dezelfde. Altijd maar zeuren over taalfouten en kleine hoofdletters en totaal geen inhoud in hun verhaal. Of maken alle boerenhaters zich hierover druk ? Maar goed, nu iets veel belangrijker, ik heb nog steeds geen redenen gehoord waarom die wilde zwijnen niet geschoten mogen worden. Er zijn er gewoon weg teveel. De(verkeer)veiligheid is in gevaar en de schade loopt steeds meer op. Gewoon afschieten die zwijnen. Daarnaast moet het voeren door dierenvrienden (Jagers en types als bloedendhert en verrotdiertje) onder strenge voorwaarden vallen.

 • no-profile-image

  aidan

  Ik dacht het hier over al of niet toestaan van drukjacht ging maar hetlijkt meer op elkaar afzeiken.
  Kinderen

 • no-profile-image

  Idd en jagers mag je niet afzeiken, nee jagers MOET je afzeiken.

 • no-profile-image

  Hopelijk maken we nog mee dat er voor jagers kampementen worden opgericht om hen te laten reintegreren in de maatschappij.

 • no-profile-image

  NU DE DISCUSSIE IS GESLOTEN VIA AGD: LEVE EEN JACHTVRIJ NEDERLAND.

 • no-profile-image

  Herkauwer, lees nog ff: jachtverbod limburg opgeheven. daar heb ik nog een reactie geschreven. het ga je goed. Het blijft jammer dat jagers opa mogen worden. Nog erger is het dat sommigen prins en koning worden.

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.