Redactieblog

207 x bekeken 1 reactie

'Dieper meten nitraat biedt geen perspectief voor landbouw'

Het monitoren van nitraat op vijf meter diepte biedt voor de landbouwsector geen perspectieven ten opzichte van het meten op een meter diepte.

Dat concludeert de Wageningen Universiteit (WUR). De universiteit is hierover in gesprek geweest met de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).

Deze vakbonden zijn het niet eens met de keuze van Nederland om het nitraatgehalte in het grondwater ondiep te meten, terwijl het volgens de Europese richtlijn ook dieper mag. De vakbonden vrezen hiermee een negatiever effect te hebben op de landbouw.

WUR concludeert dat op droge zandgronden de nitraatconcentratie niet duidelijk afneemt met de diepte. In sommige gevallen neemt de concentratie nitraat zelfs toe als dieper wordt gemeten.

Op natte zandgronden neemt de nitraatconcentratie wel af met de diepte, maar die is door de denitrificatie in de bodem altijd lager dan de norm van 50 milligram per liter. Dieper meten bij deze gronden brengt het risico op vermenging met het grondwater met zich mee.

Volgens de Europese regelgeving is dieper meten dan vijf meter niet toegestaan, omdat het nitraat dan kan mengen met het grondwater. De vakbonden zijn het hier niet mee eens. Zij stellen dat het niet vast staat dat nitraat in het grondwater afkomstig is van de landbouw.

"Doordat de landbouw op of onder de evenwichtsbemesting zit is het niet mogelijk dat nitraat naar het oppervlaktewater spoelt. Dieper meten geeft juist een beter beeld", aldus de vakbonden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    a.j. van 't westeinde

    Waarom wordt alleen de zandgronden genoemd.
    Naar mijn informatie zijn de nitraatconcentraties op de kleigronden, zeker in de diepere lagen wel goed.
    wordt het geen tijd dat we ook voor de regelgeving hier ook een scheiding gaan aanbrengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.