Redactieblog

1 reactie

De macht van melk

Melk heeft weer macht. Dat hadden onze zuivelbobo's nooit gedacht.

En ik ook niet. Zo zie je maar hoe boeiend de tijd is waarin we leven. Boeren kunnen weer kiezen. Melkverwerkers zitten te springen om melk. Lyemph is de meest opvallende partij. Ook nog met verrassende voorwaarden.

Het gehele jaar dezelfde melkprijs. Geen gedoe met kortingen en toeslagen. Gewoon melken wanneer dat voor jezelf het beste is. Dat is de zomer. Veel ruwvoer en weinig duur krachtvoer geeft een lage kostprijs. Boeren die naar Lyemph gaan zullen dus zomers meer melk gaan leveren. Dat levert extra inkomen op.

Blijft de vraag of het voor de melkveehouderijsector verstandig is dat Lyemph de stimulans voor meer melken in de winter afschaft. De toeslag kwam er om een egale melkaanvoer te krijgen.

Onze koeien hebben een ander patroon dan consumenten. Die gebruiken in de zomer minder zuivel dan in de winter. De sector is er mee gediend dat koeien het gehele jaar door afkalven, zodat het aanvoer patroon zoveel mogelijk 'vierkant' is. Dat levert in totaal een betere afzet en een hogere melkprijs op.

Lyemph heeft daar geen boodschap aan. Typisch een korte termijn beleid. Voor deze onderneming kan het misschien. Voor de totale zuivel niet. Daarom zal deze vlakke uitbetaling van Lyemph geen navolging krijgen.

Dat is goed. Anders krijgen we in de zomer overschotten aan melk en gaat de prijs naar beneden. Particuliere ondernemingen als Lyemph hanteren het principe: "eerst ikke". Daarom voel ik me gelukkiger bij Friesland Foods.

Eén reactie

  • no-profile-image

    koeboer

    Ook Lyempf wil een vlak leveringspatroon. Dit is een van de voorwaarden die zij stellen. Ben zelf overgestapt naar Lyempf.

Of registreer je om te kunnen reageren.