Redactieblog

3 reacties

De grondstof melk

Melken vind ik één van mijn mooiste werkzaamheden.

De paar uur per dag in de melkstal zijn elke keer weer een feest. De koeien in de wachtruimte, het monotone geluid van de melkmachine, de klaterende brok in de voederboxen. En dan de stroom van het witte goud richting de melktank. Als Hanna me dan tijdens het melken een kopje koffie brengt en we dat samen even opdrinken, hebben we één van mooiste momenten van de dag.

Het enige wat de stemming dan kan verstoren is de gedachte aan de zuivelfabriek, die onze melk grondstof noemt. Dat is het voor ons niet. Het is een eindproduct, de levensader van kind tot krasse knar. Een eindproduct, dat niet de waardering krijgt die het toekomt.

Hoe kan het anders dat een liter in de supermarkt veelal minder opbrengt dan gewoon bronwater? Of water met een smaakje, dat met zwoele namen als een 'drank' wordt verkocht.

Wat is er misgegaan met onze melk? Het witte goud, dat goed gekoeld een weldaad op de tong is? Hoe kon het zover komen dat het een stuntartikel in de supermarkten is geworden?

Hebben onze zuivelcoöperaties gefaald? Sterker nog, zijn ze door de harde onderlinge concurrentie zelf aanleiding geweest dat onze melk zijn status als lekkere, gezonde drank verloor?

Die kans is groot. Dan moeten ze ook de uitdaging aangaan, nu er tekorten op de melkmarkt zijn, melk weer de status terug te geven, die het had. En tegenover ons nooit weer praten over een grondstof.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Vergaderboer hoe zit het nu met de ledenraad?

 • no-profile-image

  DJ

  Vergaderboer, ik ben het ditmaal roerend met je eens. En wie gaat die coöperaties wakker schudden: de DDB.
  Of niet soms?

 • no-profile-image

  Evert Uitslag

  Dus; Eendracht maakt Macht.

Of registreer je om te kunnen reageren.