Redactieblog

Cono verwacht volledige overstap op Caring Dairy

Vrijwel alle melkveehouders die melk leveren aan Cono Kaasmakers in Westbeemster zullen de overstap maken naar Caring Dairy.

Die verwachting heeft directeur Eric Hulst na de startbijeenkomst van het Caring Dairy-project dinsdag. "Ik verwacht dat ruim tachtig procent van de melkveehouders zo over wil stappen op Caring Dairy", aldus Hulst. Met Caring Dairy (zuivel met zorg) wil Cono meer toegevoegde waarde voor de melk creëren. Veehouders die meedoen aan het project besteden meer aandacht aan diergezondheid en het gebruik van energie op het bedrijf dan hun collega’s die niet deelnemen aan het project.

Bij het project staan drie thema’s: milieu, koe en boer, centraal. Veehouders bespreken zelf waar ze meer zorg aan kunnen besteden, waarna Cono de afspraken gaat monitoren. De zuivelverwerker gaat dus niet zelf nieuwe eisen stellen aan de productie. Hulst verwacht de melkveehouders die niet mee willen doen aan het project te kunnen motiveren om dit toch te doen. Melkveehouders die niet meedoen aan Caring Dairy kunnen hun melk voorlopig gewoon afzetten bij Cono, al lopen ze dan wel een extra premie van € 0,50 per 100 kilo melk mis.

Hulst verwacht met Caring Dairy de Beemsterkaas nog beter te kunnen verkopen. "Directeur Frans Frederix van Superunie stelde al dat Beemsterkaas met Caring Dairy een onmisbaar product wordt in de supermarkt. Ook vinden trendwatchers dat we prima inspelen op de tijdgeest, waarbij duurzaamheid en dierwelzijn centraal staan", aldus Hulst.

Cono voorziet de afzet van Beemsterkaas te kunnen uitbreiden. "Je hebt altijd mensen voor wie het niet uitmaakt wat ze eten. Maar de kopers van Beemsterkaas kiezen al voor een speciaal product dat iets duurder is. Deze consument kiest bewust en zal de extra zorg voor milieu, boer en koe waarderen", aldus Hulst.

Of registreer je om te kunnen reageren.