Redactieblog

314 x bekeken 5 reacties

Afscheid van het melkquotum

De discussie over de toekomst van het melkquotum begint.

Alleen de NMV pleit nog voor handhaving. Met een flexibel Europees melkquotum. Onhaalbaar. De strijd om de afschaffing is gestreden. Beter is het te praten op welke manier we afscheid nemen van het quotum.

Willen we een harde of een zachte landing? Een harde landing komt als het quotum fors wordt uitgebreid. Dit zal dan snel in prijs dalen. Degenen, die het quotum nog niet hebben afgeschreven, kunnen afboeken. Je weet dan in ieder geval waar je staat en wat je uitgangspositie is. Bij een sterke uitbreiding van het quotum daalt de melkprijs.

Een zachte landing krijgen we als het quotum mondjesmaat wordt verruimd. Dan houdt het quotum enige waarde en de melkprijs zal langer op peil blijven. De eindprijs zal echter niet anders zijn dan bij een harde landing.

Als variant wordt genoemd het verhogen van het quotum per bedrijf. Iedere quotumhouder krijgt dan dezelfde hoeveel melk toegewezen. Kleine bedrijven krijgen dan een relatief veel hoger percentage extra quotum dan grotere. De quotumprijs blijft langer in stand, evenals de melkprijs.

Een onzalige gedachte. De quotumkorting was steeds op basis van percentages. Het zou raar zijn daar bij het afschaffen van af te stappen. Je kiest dan voor het kleine bedrijf, dat waarschijnlijk toch minder toekomst heeft.

Blijft over de vraag of we een harde of een zachte landing willen. Ik kies voor de harde landing. Dan weten we waar we aan toe zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boertje

  niet alleen de lto, maar ook het ajk denkt dat de leden er gebaad bij zijn dat het melk Quotum er af gaat. (denken waarschijnlijk aan de melkvee boeren)

 • no-profile-image

  Piet

  Steeds verbaas ik me weer over de reacties over het landbouwbeleid in Brussel, alsof het nog uitgezet moet worden, niets is minder waar!
  Het beleid is duidelijk en is al ingezet! we zullen het dus van de markt moeten hebben. maak je eigen keuzes dus snel want het quotum gaat eraf! en sneller dan menigeen denkt.
  reminder: ambtelijke molens draaien niet snel, maar draaien gestaag door.

 • no-profile-image

  rene

  spoort uw wel ???quotering is een machtig mooi instrument en ik ben tegen afschaffen.. en wie bent u om dit als een gegeven aan te nemen

 • no-profile-image

  jan

  Zouden niet de sterkste schouders de zwaarste laste moeten dragen?

 • no-profile-image

  dirk

  hoezo gestreden vergaderboer er is nog niets beslist vergaderboer alleen lto wil er vanaf en dat predik je nu hoe objectief ben je eigenlijk kom daar maar eens me tevoorschijn dat zou je sieren en brussel moet nog steeds beslissen voor de goede orde en dat is nog steeds niet gebeurt

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.