Redactieblog

1 reactie

Aantal nieuwe besmettingen bluetongue daalt

Het aantal nieuwe besmettingen met bluetongue daalt.

Dat blijkt uit een overzicht van het ministerie van landbouw. Totaal telt Nederland 5.776 besmette bedrijven. De provincie Gelderland is met 1.860 besmette bedrijven het zwaarst getroffen, gevolgd door de provincie Overijssel, waar 1.013 bedrijven een bluetonguebesmetting hebben gemeld bij de Voedsel en Warenautoriteit.

Het virus lijkt zich in het zuiden van het land nauwelijks meer uit te breiden. In drie weken tijd kwamen er in Noord-Brabant veertien besmette bedrijven bij, waarmee het totaal op 1.013 komt.

Ook in Limburg, Zeeland en Zuid-Holland is het aantal besmette bedrijven de laatste drie weken nauwelijks toegenomen.

In het Noorden van het land blijft het aantal besmette bedrijven toenemen, met name in Flevoland en Groningen. Hoewel het aantal besmettingen in deze provincies nog gering is, is het aantal besmettingen in deze provincies respectievelijk 3 en 4,5 keer zo veel als drie weken geleden. Flevoland telt 24 besmette bedrijven, Groningen 28. In Friesland is het aantal besmettingen verdubbeld naar 62.

De Waddeneilanden blijken tot op heden het enige gebied dat nog blauwtong-vrij is, met uitzondering van Texel, waar inmiddels zes bedrijven zijn besmet.

Bekijk het dossier bluetongue op boerderij.nl

Eén reactie

 • no-profile-image

  gj

  Laat een vuur branden. Doe er niets aan.
  Als er geen brandstof (te besmetten bedrijven met blauwtong) meer over is.
  Dan dooft het vuur vanzelf!
  Gooi er nieuwe brandstof op (Flovoland en Groningen) en het vuurtje brand weer die kant op.
  Als schapenhouder ben ik niet blij met het ministerie van landbouw. En ook die dure jongens in Brussel waardeer ik niet zo.
  Al jaren wordt geschreven dat het klimaat warmer zal worden... Echter de blauwtong zou wel door de winter van 2006 worden uitgeroeid. Als de landbouwministeries in Nederland, Belgie en Duitsland toen wijs waren geweest hadden zij al in 2006 een vaccin moeten laten ontwikkelen. Dan had dit begin 2007 netjes op de plank gestaan. En was er niet de ravage ontstaan zoals nu.
  De ministeries zijn mede verantwoordelijk voor dit zinloze en onnodige dierenleed.

Of registreer je om te kunnen reageren.