215 x bekeken

Platteland weldaad voor politici

Henk Dokter
"De kop is er af", sprak Jan Peter Balkenende toen hij vanmiddag uit het inmiddels welbekende Friese koetshuis naar buiten stapte. De CDA-voorman en zijn gesprekspartners Bos (PvdA) en Rouvoet (ChristenUnie) verklaarden dat na de 'constructieve gesprekken' er een nieuw kabinet in moet zitten.

Waar het Friese platteland al niet goed voor is. Balkenende zei dat het goed was geweest om de hectiek van het Haagse Binnenhof voor een paar dagen te verlaten. Misschien vergroot dit zelfs de kans dat het nieuwe kabinet nog wat aardige voornemens formuleert voor het plattelandsbeleid.

De brief van LTO is er nu ook

De echte kabinetsformatie kan nu beginnen. En dat helemaal, zo voeg ik er niet al te ernstig aan toe, nu ook LTO zijn brief aan de formateur heeft gestuurd. Ik denk dat LTO een van de laatste belangenorganisaties is die zijn wensen per brief aan de formateur heeft kenbaar gemaakt.

De zin van al die brieven is betrekkelijk. Het zijn er zoveel dat Herman Wijffels wel gek zou zijn om ze allemaal zelf te lezen. Ik heb trouwens in Den Haag wel eens opgevangen dat de formateur geen ongevraagde post leest, maar of het echt waar is weet ik niet.

Of dat de reden voor LTO is geweest om de brief kort te houden weet ik niet. Maar goed vind ik het wel. Niemand heeft behoefte aan een opsomming van verlangens, wensen en suggesties, rijp en groen. Je moet als belangenorganisatie de belangrijkste punten kiezen die je aan het kabinet voorlegt. Dat heeft LTO ook gedaan: voor een gelijk Europees speelveld, voor vrijwillige initiatieven voor milieu en dierwelzijn, voor bio-energie, beloning voor groene diensten, een levensloopregeling voor zelfstandigen een regeling voor tijdelijk werk.

Alleen over een gunstiger fiscale regeling voor landgoederen heb ik niks gelezen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.