233 x bekeken 1 reactie

Gedenkwaardige omhelzing

Henk Dokter
De omhelzing van Cees Veerman en Aike Maarsingh eerder deze week in Nijkerk zit vol symboliek. Hij laat zien dat de verhouding tussen de minister van Landbouw en de akkerbouwvoorman van LTO meer dan zakelijk is.

Er is een persoonlijke band tussen die twee. Er zijn grote overeenkomsten: beiden akkerbouwer, beiden begaan met de toekomst van de landbouw in ons land, en nog geloofsbroeders ook. Daartegenover staan harde confrontaties tussen de twee: de een als minister, de ander als belangenbehartiger. Dit ongebruikelijke gebaar van vriendschap vond plaats bij het officiële afscheid van Maarsingh, maar beiden verkeerden in het melancholische besef dat dat van Veerman aanstaande is.

Toch zit er nog meer achter. In zijn nieuwjaarsspeech een paar dagen voor Maarsinghs afscheid benadrukte Veerman het grote belang van gezamenlijkheid en verbindingen. "De komende jaren is het leggen van verbindingen wezenlijk", zei Veerman. "Niet de instituties en de macht die zij uitoefenen zijn belangrijk, maar het proces van het voortdurend elkaar opzoeken." De minister kent een enorm groot belang toe aan de relatie met betrouwbare en voorspelbare bestuurders uit het agrarisch bedrijfsleven. Zo veel is wel duidelijk.

Belangrijke band

Het ministerie van LNV vindt die band ook belangrijker dan het laat merken. In zijn toespraak tot Maarsingh zei Veerman dat op zijn ministerie bij het bedenken van nieuw beleid intern al gauw de vraag bovenkwam of Maarsingh al had gebeld. "Wat vindt Aike Maarsingh hiervan? Is hij al geraadpleegd?" Opmerkelijk was bovendien dat niet alleen de minister naar het afscheid was gekomen, maar ook een grote colonne ambtenaren, en wel van de hoogste rangen.

De liefde is groot

Van zijn kant vertelde Maarsingh in zijn dankwoord hoe gemakkelijk hij toegang had tot minister en ambtenaren. Zijn afscheidsbijeenkomst en de woorden die er werden gezegd, onthulden een intensieve samenwerking tussen hem en het ministerie die grenzen tussen de rijksoverheid en de belangenorganisatie hebben vervaagd. "Bij veel ambtenaren is de liefde voor de agrarische sector groot", zo prees Maarsingh. ,,"Dat is bij boeren veel te weinig bekend." Waaraan hij zich haastte toe te voegen dat er onder die ambtenaren ook prutsers zitten. Die waren níet naar zijn afscheid gekomen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jack Luiten

    Goed gedaan, Henk!

Of registreer je om te kunnen reageren.