Redactieblog

19 reacties

Boeren weten niets van elkaar

Akkerbouwers, varkensfokkers, vleesveeboeren en koeienmelkers zijn allemaal boer en toch weten ze nauwelijks iets van elkaar.

Ik mag het van de vaste schare fans die mijn stukjes elke keer afkraken vast niet hardop zeggen, maar ik doe het toch. Daar komt ie: akkerbouwers, varkensfokkers, vleesveeboeren en koeienmelkers zijn allemaal boer en toch weten ze nauwelijks iets van elkaar.
Dat ondervond ook een kennis. Hij is helemaal into akkerbouw, maar was om verschillende redenen eens naar de koe-expo in Leeuwarden geweest. Er was een wereld voor hem opengegaan. Hij was stomverbaasd over hoe fanatiek die koeienfokkers eigenlijk waren. Het waren wandelende stierenlijsten.

Dat was me ook al eens opgevallen. Noem een stier en een koeienfokker noemt vanzelf alle bijbehorende gegevens op. Kruisligging, uieraanhechting, kilo’s vet en eiwit,dps, , een beetje fokker dreunt het zo op. Het zou me niet eens verbazen als ze uit hun hoofd de interbullnummers weten. Kennelijk heb je een dergelijke cijfermanie niet in de akkerbouwwereld. Hoewel, vraag een akkerbouwer naar zijn favoriete trekker en de merken plus bijbehorende pk’s vliegen je om de oren.

Wat mijn akkerbouwer ook opviel: melkveehouders zien er anders uit. Hij kon er de vinger niet opleggen, maar er was ‘iets’ dat anders was en dat was niet alleen de kleur van de overalls. Akkerbouwers hebben namelijk vaak groen aan, koeienboeren blauw. Maar het verschil zat hem ook in zaken als houding, oogopslag en de manier van bewegen. Dat laatste verbaast me niks. Je kunt in een stal met koeien nou eenmaal niet dezelfde ruime stappen zetten als op een veld vol bieten. Weet iemand een verklaring voor de andere verschillen?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  Nou ik ben akkerbouwer en ik heb altijd een blauwe overal aan. Dus er klopt helemaal niks van beste Margreet.

 • no-profile-image

  michel

  Ik ben varkenshouder en ik heb ook een blauwe overall. Ik geloof dat ik dan nu een andere kleur moet kopen. Maar welke kleur draagt een varkenhouder ? Graag advies. (neen, roze is niet de kleur)

 • no-profile-image

  han van riel

  Margreet moet er een verklaring zijn waarom de ene mens anders is dan de andere? Ik weet wel dat doorgaans de belangstelling van de veeboer anders ligt dan van de akkerbouwer. Bij de vorige generatie was er statistisch gezien een opleidings verschil maar dat is niet meer het geval. De gemiddelde akkerbouwer praat over zijn aardappels net zo gedreven als de veehouder over de stieren en stiermoeders. Voor mij waren dit altijd redenen om zoweinig mogelijk collega's in mijn vrienden bestand te hebben. Een ding hebben de verschillende boeren gemmen; " Ze houden van hun vak bezig en leven hier voor".

 • no-profile-image

  pieter

  Je eigen vak tot in de puntjes beheersen is heel belangrijk. Maar je heb helemaal gelijk dat boeren heel weinig afweten van boeren in een andere sector. Een doorsnee melkveehouder heeft geen idee wat er zich afspeelt in de intensieve veehouderij of in de akkerbouw. Laat staan in de glastuinbouw. Hij denkt dat melkveehouderij de enige landbouwtak is die echt belangrijk is. (Als kippen boer wordt ik daar wel eens verdrietig van)En dat is niet alleen bij oude boeren zo. Jonge ondernemers hebben vaak een even grote plaat voor hun kop. Terwijl je je met jezelf verdiepen in een andere sector zelf ook veel geld kunnen verdienen. (Bij mezelf kijk ik dan naar de mest -graan/CCM contracten met akkerbouwers.)

 • no-profile-image

  marnix

  Misschien kunnen de boeren hun overall gewoon eens uittrekken en verder kijken dan hun stal of erf. Ik ben bang de de boerenstand een zéér bekrompen en terughoudende beroepsgroep wordt.. En boerke... -zucht- ga gewoon eens dood!

 • no-profile-image

  hendrik

  En slachters en schilders hebben allebei een witte overall aan. Toch weten ze bijna niets van elkaar. Ik snap er niks meer van.

 • no-profile-image

  paul jansen lintelo

  De specialisatie in de diverse bedrijfstakken is waarschijnlijk de grootste reden dat boeren minder weten over collega's. Met alle regelgeving is het ook niet mogelijk. De verschillende manier van lopen zit 'm wellicht in welke broekzak de toeslagrechten gestopt zijn.Boeren in de intensieve veehouderij lopen daarom ook vaak krom [ voorovergebogen ] . De reden ligt voor ce hand.

 • no-profile-image

  johannes

  Ik denk dat bakkers, slagers, en groenteboeren ook weinig van elkaar weten. En toch zijn het allemaal MKB-ers, net zoals als die boeren boeren zijn.

 • no-profile-image

  henk

  Boer met blauwe overall doet zaken met de Rabobank. Boer met groene overall doet zaken met ABN-AMRO. Zo simpel is het;-)

 • no-profile-image

  D.Voorwinden

  wat nog vremder is dat ze door een lto al hun belangen behartig. dat is wel wat anders dan de kleur van je overal.

 • no-profile-image

  Arnold van Woerkom

  Akkerbouwer,Pootgoedteler,stammenteelt.Kreeg van de week een uitnodiging voor een bijeenkomst georganiceerd door de GIBO groep en daarop stond een zinnetje " Als je bedrijf je leven is".Mijn eerste gedachten, erg he en niet best.Ik denk dat daar een stukje van de problematiek licht.Ook de sectorale belangen behartiging spoort niet aan om meer over de grenzen van je eigen onderneming heen te kijken.Laat ons verdiepen in een ander zijn leefwereld,zijn zorgen en zijn problemen en proberen in ieder geval, binnen de agrarische sector, iets voor elkaar te betekenen.Als je elkaar respecteerd, wil verstaan en iets gunt zal men tot de conclusie komen, dat het makkelijker is, te ondernemen met als tegen elkaar.Nog een verklaring voor de verschillen in de sectoren, boeren zijn net mensen.

 • no-profile-image

  jasmijn

  Wij boeren hebben wel degelijk interesse in elkaar, maar door de veelvoud aan informatie, regelgeving, plannen van rijk, provincie, gemeente en waterschappen is het bijna onmogelijk om alles te volgen. Alles verandert zo onzettend snel, dus ben je al blij, dat je en werk en je administratie en je vakliteratuur kan bij houden. Als je dagelijks geconfronteerd wordt met een collega uit een andere sector zal die kennis en interesse er zeker zijn.

 • no-profile-image

  marjoske

  Het klopt wel dat ze allemaal anders zijn, maar het ergste vind ik dat ze ook nog niet willen samenwerken, maar elkaar eerder tegenwerken. Zie bv het mestprobleem, dat geen probleem zou zijn als akkerbouwers, tuinders, veehouders enzo zouden samenwerken aan een oplossing.

 • no-profile-image

  corrie

  Het heeft niets met de kleur overal te maken wat voor een boer je bent. Mijn man draagt groen en ik draagt blauw, en wij hebben vleesvee en akkerbouw en wat tuinbouw. Ik ben breed geintereseert misschien komt dat ik een dochter ben van een melkkoe fokker. En wij hebben vrienden van allerlei pluimage.

 • no-profile-image

  f nibbelink

  ik ben bedrijfsverzorger en kom bij verschillende veehouderijbedrijven een pluimveehouder is over het algemeen slank een varkenshouder daarentegen rond en gezet wat betreft de cijfermanie, iedereen rekent wel met cijfers maar ieder heeft zo zijn eigen cijfers alle takken hebben verschillende cijfers zelfs binnen de takken bv pluimveehouders vermeerderaars werken met een legindex (legpercentage plus leeftijd in weken)legpluimveehouders alleen met legpercentage varkenshouders bij vleesvarkens met groei per dag fokvarkens met biggen per zeug en gespeende biggen en groei van gespeende biggen de een heeft er geen belang bij om te weten wat de cijfers van een ander zijn, het gaat er eigenlijk alleen maar om waar of desbetreffende boer zijn liefhebberij heeft liggen en als je verder wilt kijken boeren is een verzamelnaam van verschillende beroepen in de agrarische sector.

 • no-profile-image

  koos

  Als je koeienfokkers op de koe-expo kenschetst als de gemiddelde veehouder,hun outfit als uitgangspunt neemt voor vergelijkingen tussen sektoren beste magreet dan geef je aan weinig ( van de landbouw) te weten. Ik zal je even helpen:koeienfokkers vergelijk je met de gemiddelde veehouder en kwekers van nieuwe rassen met de gemiddelde akkerbouwer, dan kun je iets zinnigs zeggen. Dit riekt naar een hoog blond gehalte. P.S. het kan aan mijn blondgehalte liggen maar ik mis de link tussen titel en inhoud van de weblob

 • no-profile-image

  boerke

  Ik betreur zulke reacties uiterst als die Marnix bijvoorbeeld geeft. Waarom zou ik dood moeten vallen. Onthoud wel zonder boeren geen eten. Stond ooit is op een sticker uitgegeven van de ZLTO volgensmij. En ik ben echt een akkerbouwer in hart en nieren en ik heb altijd blauw aan. Dus dit klopt toch niet wat daar staat.

 • no-profile-image

  marnix

  Beste Boerke - Ik hoop dat je 200 wordt, dat meen ik. Alleen deze discussie gaat niet over de kleuren van de overalls, maar over meer diepliggende zaken. Als iedereen nu juist eens die overall uitdeed en ging kijken wat er verderop gebeurde dan werd het boer zijn een stuk makkelijker. Als je als ondernemer te werk gaat gaat het vanzelf beter. Een boer heeft een groot bedrijf... maar aan (bijvoorbeeld) marketing wordt zelden gedacht. De boeren moeten opener worden en juist de overall eens uit doen!

 • no-profile-image

  stefan

  ik vraag me af of u wel kennis van zaken heeft als een akkerbouwer gek is van trekkers betekend niet dat anderen dat ook zijn vraag een akkerbouwer naar zijn hoofdgewas die kan daar ook zoveel uit zijn hoofd opratelen.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.