Redactieblog

263 x bekeken 1 reactie

Zoektocht naar de boerendrive

Als ik boeren vraag wat er zo gaaf aan is om boer te zijn, krijg ik steevast als reactie: de vrijheid. Maar die boerenvrijheid is bij nader inzien niet zo vrij.

Laatst nog zei een melkveehouder: ,,Ik ben mijn eigen baas, niemand zegt mij wat ik moet doen.”
O nee? En LNV dan? ,,Nou ja…die wel.”

Veel regels

Die boerenvrijheid is bij nader inzien niet zo vrij. De overheid schrijft nauwkeurig voor wat er wel en niet mag en wanneer. Mest injecteren, grasland scheuren, varkens aan- en afvoeren, noem maar op. Er zijn allemaal regels voor. Niets mag zomaar. De agrarische sector hangt van regels aan elkaar.

Boer bepaalt ritme

En toch ervaren boeren een enorme vrijheid. Dat is interessant. Diezelfde melkveehouder probeerde het uit te leggen. ,,Vrijheid is ook dat ik mijn eigen ritme kan bepalen.” O ja? En die koeien dan? Die willen toch echt minstens twee keer per dag gemolken worden en op gezette tijden een maaltje brok en kuil. Zo zijn er wel meer zaken die de boer een ritme opleggen. Het weer bijvoorbeeld. Zonneschijn? Dan als de wiedeweerga maaien, hakselen, kuilen. Regen in aantocht? Gauw nog even stikstof strooien. Dat ritme bepaal je niet zelf, dat komt gewoon.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Neeke van Zwol

    Ik wil boerin worden om de vrijheid, welke vrijheid? De vrijheid om te mogen werken met je handen! Om buiten te werken! Om het samenspel tussen mens en dier! Het mogen zijn wat de rest van de mensen maar een beetje is; ik ben verpleegster, onderzoeker, loonwerker, arts, administratief medewerker, voedingsdeskundige, putjesschepper, gynaecoloog, monteur, produceerder van voedsel, jurist, manager en natuurbeheerder in één! De kick van de verantwoordelijkheid, de stress en toch de mogelijkheid om je eigen tijd in te delen vind ik het mooiste wat er is. En 's nachts je bed uit omdat een kalfje geboren wordt? 9 van de 10 keer lig je met een voldaan gevoel weer in je bed, om de volgende dag en de vele dagen daarna van het resultaat te mogen genieten. En wat betreft die regels van minister Veerman: Voor mij niks anders dan dat je op de Nederlandse snelweg niet harder mag dan 120!

Of registreer je om te kunnen reageren.