7 reacties

PvdA duwt waterschappen kopje onder

Henk Dokter
‘We moeten toch íets afschaffen’, moeten ze hebben gedacht bij de Partij van de Arbeid, die nu als derde grote partij haar conceptverkiezingsprogramma naar buiten heeft gebracht. Het leek er eerst op dat de partij flink wilde saneren in het aantal departementen en/of ministers.

LNV zou dan zeker sneuvelen. Pas nog vertrouwde Wouter Bos me toe dat hij principieel tegen zo’n vakdepartement is. Maar hij voegde er aan toe dat een dergelijke bestuurlijke hervorming zoveel aandacht en energie vergt, dat een nieuw kabinet aan iets anders nog nauwelijks toekomt. Dat argument heeft kennelijk de doorslag gegeven, want over opheffing van ministeries lees ik niks meer in het verkiezingsprogramma.

Saneringsdrift

Het zijn nu de waterschappen die het moeten ontgelden. De sociaaldemocraten vieren hun saneringsdrift bot op de bestuurslagen tussen Rijk en gemeenten. Daar bevinden zich onder meer provincies en waterschappen. En die waterschappen moeten verdwijnen, proclameert de PvdA botweg. Argumenten worden niet bijgeleverd.

Afgeslankt middenbestuur

Ook is niet duidelijk of de taken van de waterschappen worden opgeheven. Lijkt me niet erg wenselijk in deze moerasdelta. Ze zullen dus door andere bestuursorganen moeten worden overgenomen, en ik vraag me dan meteen af wat daarvan de winst is. De ‘winst’ van deze sanering, de middelste bestuurslaag, begroot de PvdA op €1,4 miljard in de komende kabinetsperiode, maar het is mij niet duidelijk waar dat vandaan komt. De partij verklaart ook geen blauwdruk klaar te hebben voor het middenbestuur. Gemeenten en provincies krijgen per regio een jaar de tijd om met een voorstel voor een afgeslankt middenbestuur te komen. Lukt dat niet, dan komt de landelijke overheid zelf met een plan. Er is dus een stok achter de deur.

Waterschappen protesteren

Voorspelbaar hebben de waterschappen meteen al geprotesteerd tegen hun aanstaande verdrinkingsdood. Mij lijkt die ook slecht te rijmen met andere wensen in het programma, dat rept over respect voor natuur en landschap en de belangrijke rol die de boer er in speelt. ‘Vooral de relatie met water is zo kenmerkend voor Nederland, zowel in het landschap als in de steden. Dat moeten we koesteren.’ Aldus de PvdA. Dus schaffen we de organen af die daar al 900 jaar mee bezig zijn. Tja

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  paul

  Dan kan Wouter maar vast een paar lieslaarzen aanschaffen.

 • no-profile-image

  piet

  Kabouter taal. De bekende steen in het water en vervolgens gebeurt er niets.

 • no-profile-image

  Rijn

  Wouter bos het boeren leven is meer dan een hobby,er moet ook wat aan verdient worden!Lijkt me onmogelijk met het door u te voeren beleid.

 • no-profile-image

  betty kools

  Echt iets voor iemand die op een kade woont in Amsterdam, Wouter denkt dat alles zo hoog kan worden als een dijk die dan alleen maar hoeft te komen bij Amersfoort,bos hebben we daaral even de naam aanpassen in Amersfoort aan de kade, of Nieuwendammerkade ojee daar woont hij al, met veel van zijn partijgenoten.Pas inplaats daarvan jouw salaris aan.

 • no-profile-image

  L.Boer

  ben blij dat ik op 22 nov op een partij kan stemmen die meer verstand heeft van de landbouw dan Wouter Bos.

 • no-profile-image

  Bram

  We hebben hier een verlopen politicus als voorzitter van het waterschap. Een nieuw kantoorgebouw als een paleis. Het oude gebouw (ik schat 30 jaar oud) is afgebroken. Onze provincie laat het ook breed hangen en heeft duidelijk gebrek aan nuttige taken. Waterbeheer is uiteraard nodig, maar kan ook best door de provincie worden uitgevoerd. Dat kan in ieder geval een heleboel kosten besparen.

 • no-profile-image

  Haak

  Ook juridisch gezien onzin! Wacht eerst de nieuwe Waterschapswet maar eens af, voordat je gaat bezuinigen op iets wat Nederland niet alleen siert, maar tevens laat voortbestaan!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.