Redactieblog

4 reacties

Het moet niet gekker worden!

Sinds kort wonen twee semi-stadse kennissen van mij buitenaf. Midden in de weilanden, tussen de boeren. Van ‘inboergeren’ was het nog niet gekomen.

Sinds kort wonen twee semi-stadse kennissen van mij buitenaf. Midden in de weilanden, tussen de boeren. Ze genieten erg van hun nieuwe stek, maar van ‘inboergeren’ was het nog niet gekomen. Er stonden immers nog stapels dozen om uit te pakken en er moest geverfd en verbouwd. Kennismaken kwam later wel.

Daar dacht de buurt anders over. Nog geen twee weken nadat mijn kennissen in hun nieuwe stulp zaten, stond ineens een buurvrouw op de stoep. Ach ja, ze was toch in de buurt en kwam zichzelf maar eens voorstellen. Ze stapte kordaat de keuken in, keek goed rond en zei: ‘Nou, jullie hebben de boel flink veranderd hier.’

Laatst was er het buurtfeest. Mijn kennissen togen naar de feesttent en deden mee aan vogelschieten en polonaise. Ze hadden het reuzegezellig. Maar wat bleek? Ze hoefden zichzelf al niet eens meer voor te stellen. Iedereen wist alles al wat er te weten viel. Hoe ze heten, wat voor werk ze doen, waar ze hiervoor gewoond hadden, noem maar op. Ze waren duidelijk al besproken. Een vreemde gewaarwording.

Maar het meest vreemde moest nog komen. Na het buurtfeest trok een comité van wijze mannen zich terug om later mee te delen: ‘We hebben het erover gehad en we zijn eruit: jullie mogen blijven.’ Ik wist niet wat ik hoorde. Sinds wanneer bepalen de zittende plattelanders wie er mogen blijven en wie niet?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Simon J. de Waard

  Als je in een nieuwe omgeving gaat wonen stel je je gewoon even voor bij je buren. Zaak van normaal burgerlijk fatsoen. Als je dat nalaat mag je niet gek kijken als men je anders behandelt dan je verwacht.

 • no-profile-image

  dorien

  Is dit echt gebeurd!? Niet te geloven. Ik zou het willen omdraaien: als je nieuwkomers zo behandelt, moet je niet raar opkijken als ze zich daarna anders gaan gedragen dan je als 'zittende' buren verwacht. Slecht voor het imago van het platteland, dit soort acties. Ik vind het ook jammer als 'import' niets met buurt en gebruiken te maken wil hebben, maar uiteindelijk heb je dat te respecteren. Leven en laten leven.

 • no-profile-image

  Roy Gotink

  Helemaal mee eens met de laatste reactie. Als je ergens nieuw komt wonen kun je best even tijd vrij maken om 'buurt' te maken, in ieder geval met je naaste buren. Dat daarna de hele omgeving weet wie je bent, wat je doet, hoe laat je eet en of je nog hobby's hebt, dat is gewoon iets van het platteland. Er is best wel veel sociale controle bij ons in de buurt. Als we een vreemde auto ofzo zien bij de buren en we weten dat die bijvoorbeeld niet thuis zijn (vakantie) dan stappen we daar rustig op af om te vragen wat ze zoeken. Daar is niets raars aan, dat is gewoon 'naoberplicht', dat doe je voor elkaar. Zo kom je ook wel buren tegen die wel weten dat er nieuwkomers zijn in de buurt, maar de beste mensen verder niet kennen. Tja, als je daar net geweest bent dan vertel je gewoon aan geinteresseerden (buren) wie die nieuwe mensen zijn en wat ze doen en dat het (meestal) best geschikt volk is voor het platteland. Als je op het platteland wilt wonen, moet je je maar aanpassen aan diegenen die er het langst wonen!!!!!! en dat is helemaal niet negatief bedoeld.

 • no-profile-image

  fien

  Als je van "de stad" naar het land trekt moet je je realiseren dat er andere gebruiken zijn dan waar jij aan gewend bent. Je moet je daar wel mee kunnen verenigen, anders kun je beter blijven zitten waar je zit omdat je je altjd een vreemdeling zult blijven voelen. Een clubje Wijze mannen" dat besluit over jouw wel en wee is beslist te gek, maar even gaan voorstellen bij de buren - ook al zit je nog in de dozen - is gebruikelijk en wenselijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.