337 x bekeken 17 reacties

Veerman uit de bocht met dienstwagen

Henk Dokter
Zijn boerderij in de Franse Dordogne brengt minister Veerman opnieuw in opspraak. Vorig jaar waren het de abusievelijk geplaatste handtekeningen onder documenten zodat het leek dat hij toch nog het volle beheer over zijn onderneming had.

Daarvan hij juist afstand moeten nemen. ,,Een slordigheidje’’, gaf de minister toe. Een uiterst kritische Tweede Kamer liet ’m ermee weg komen, nadat hij Kamerlid Duyvendak (GL) plechtig verklaarde ‘dat we het hiermee hadden gehad’.
Nu blijkt hij zich per dienstauto naar en van zijn Franse privé-adres laat vervoeren, zoals NRC-Handelsblad gisteravond onthulde. Ook maakte Veerman, soms vergezeld van zijn ega, privé-vliegreizen naar en van hun Franse stek ‘op kosten van de zaak’. Ook ontvingen ze twee keer de ambtelijk top met partners, die hun vliegtickets en verblijfkosten ruimhartig mochten declareren bij hun eigen ministerie. Dit mag gewoon niet; het is tegen het voorzieningenbesluit voor ministers en staatssecretaris. Het is pijnlijker dan de slordigheidjes met handtekeningen, er tekent zich los declaratiegedrag af dat doet denken aan de ‘bonnetjesaffaire’ van Bram Peper toen die nog burgemeester was van Rotterdam.

Het moest verborgen blijven

Extra pijnlijk is dat Veerman en zijn ministerie het privé-gebruik van de dienstauto in het buitenland verborgen wilden houden. Met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur vroeg de NRC om rittenadministratie. Dat verzoek werd geweigerd. Vervolgens stapte de krant naar de rechter, die het verzoek toewees. In plaats van dat het ministerie de verlangde documenten sportief overhandigde, ging het in hoger beroep bij de Raad van State. Die heeft de krant opnieuw in het gelijk gesteld. Die weerspannigheid van het ministerie maakt wel heel erg duidelijk dat er iets verborgen moest blijven. Juist dit verzet tegen openbaarmaking maakt Veermans positie er niet beter op.

Volstrekt voorspelbaar lopen de oppositiepartijen nu te hoop. Als de Tweede Kamer nu niet op reces was zou er zeker een spoeddebat zijn aangevraagd. Nu het begint het spel met schriftelijke vragen van –als ik het voorlopig goed zie- de SP, Partij van de Arbeid en D66, nu in de rol van oppositiepartij.

Boetes en kortingen

Ik hoop dat Veerman nog met een beetje geloofwaardige verklaring komt, maar zijn ministerie heeft al toegegeven dat in ieder geval een aantal ritten ‘buiten het boekje waren’. Na de handtekeningenkwestie van verleden jaar vrees ik dat dit hem zwaarder wordt aangerekend. Veerman heeft immers ook een voorbeeldfunctie. Hij zadelt de boerenbevolking op met een reeks van voorschriften waarvan overtreding terstond wordt afgestraft met boetes en kortingen op inkomenstoeslagen. Zo iemand moet zich zelf niet bloot stellen aan kritiek en discussie over zijn eigen gedrag.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  koos vogel

  Is dit nu normen en waarden waar het CDA het over heeft???

 • no-profile-image

  Dijk

  Bekijk allemaal uw eigen rittenadministratie nog eens en vooral die voor de fiscus. Wie zonder zonde is werpe de eerste steen! Laten we ons met de miljoenen bezig houden. Met 'Prinzipienreiterei' kunnen we ons nog eens bezig houden als we niets meer te doen hebben.

 • no-profile-image

  Albert Bertel

  De affaire werpt ook een nieuw licht op de aankondiging van de minster enige tijd geleden dat hij niet opnieuw minister wil worden. Die aankondiging deed hij in de periode dat hij kennelijk voelde aankomen dat ie de rechtzaken van NRC zou verliezen...

 • no-profile-image

  Giep Hagoort

  De regels zijn verouderd. Een minister van landbouw moet Europees functioneren. Europa is ons huis en ergens in de Dordogne zal je huis of boerderij staan. Erken dat er een overgangsgebied is tussen prive en werk, ook voor een minister. Mijn enige punt is waarom de minister niet eerder het achterhaald zijn van deze regels aan de orde heeft gesteld. Nu moet hij zich verdedigen daar waar de aanval voor de hand gelegen had. Ik hoop dat de minister in deze zin zal reageren.

 • no-profile-image

  bouwe piek

  Dit is natuurlijk voer voor de oppositie. Laten wij als agrarisch Nederland ons hier niet al te druk overmaken. Over een jaar zullen wij nog met weemoed aan deze minister terugdenken.

 • no-profile-image

  Wim Bertens

  Als ik minister zou zijn zou ik mijn fout bekennen en onmiddelijk aftreden. Het is voor de minister waarschijnlijk niet zo moeilijk om toch de kost te kunnen verdienen zonder dat gezuur aan zijn hoofd te hebben.

 • no-profile-image

  jaap v d griend

  Dit is nu NEDERLANDSE politiek. Druk maken over zo iets. Benut de tijd in nodige zaken en niet in onnozele zaken.

 • no-profile-image

  nel

  Is er weer iets gevonden om over te zeuren!!!!

 • no-profile-image

  www.boeren.nu

  Dijk heeft een dijk van een reactie te pakken. Wie zonder zonden is werpe de eerste steen. Wie zou dit niet doen als hij / zij er mee weg zou kunnen komen? Netjes is het niet, maar geef hem gewoon een boete. Dit heeft niets met zijn functioneren te maken.

 • no-profile-image

  Albert Vroege

  Deze minister is een zeer aimabele en vakinhoudelijk ongetwijfeld capabele persoon. Helaas heeft hij kennelijk geen erg gevoelige antenne voor de politieke impact van dit soort "kleptocratengedrag". Het zou voor de landbouw in NL een groot verlies zijn indien deze verfrissende en vernieuwende minister over deze bananenschil zou uitglijden, maar als het gebeurt: eigen schuld, hij had hem kunnen zien liggen!

 • no-profile-image

  Harry Brouwer

  Bij een ministerie waar elke spelfout in een aanvraag / aangifte je zwaar wordt aangerekend, het woord fraude richting de boer direct wordt gebruikt voor elke invulfout en waar de kortingen hoger zijn dan de boetes die normaal via de rechter zouden worden opgelegd zou het niet misstaan als men in ieder geval het onterechte gebruik zou doorberekenen, onterechte vergoedingen terugvorderen en de hele zaak, net als onze inkomenstoeslagen, op internet zou verduidelijken. Het argument van een groot Europa is op zich te b°gebruiken, ware het niet dat allerlei regelingen die in Europa gelden, in Nederland toch anders worden toegepast. Ik als ondernemer heb niets aan het GBM- of mestbeleid van Duitsland of Belgie, laat staan Frankrijk. Kijk naar de enorme boetes en kortingen die in de MKZ-periode zijn uitgedeeld en het gebrek aan uitleg en argumentatie die daar mee gepaard ging. Laten we er maar niet om heen draaien, Veerman zal best goede bedoelingen hebben, maar is besmet door de cultuur van zakkenvullende (top)ambtenaren die geen eigen verantwoordelijkheid hebben.

 • no-profile-image

  jelle van der Galiën

  Ik vind het jammer en een beetje dom van deze amaible en deskundige minister. Doe maar gelijke monniken, gelijke kappen, korten in de toeslagrechten.

 • no-profile-image

  J.Dood

  Bij het invullen van o.a. onze (mest)formulieren voor DR, kunnen wij ons ook niet beroepen op "een slordigheidje". Hoe kundig deze minister misschien mag zijn, deze (mis)bruik van regels kan ook nu niet. En valt niet goed te praten en te verzachten.

 • no-profile-image

  Bram

  Ik ben het helemaal eens met Elbers. Een rijke intelligente man, wetenschapper en minister, die al een waarschuwing heeft gehad voor ongeoorloofd handelen gaat nu helemaal over de schreef. Onbegrijpelijk, vooral omdat hij baas is van een ministerie dat ons zonder pardon fors kort op toeslagen, als we ons bezondigen aan een "slordigheidje". Er zijn reacties van CDA-ers die de kritiek overdreven vinden, maar vergeet niet dat dit een minister is van de partij van "normen en waarden".

 • no-profile-image

  Boerke

  Gelijk korten op z´n bedrijfstoeslagen van z´n indirecte bedrijven en laten voorkomen als zijnde een economisch delict, zo hij met de boeren omgaat moet hijzelf dan ook ondervinden.

 • no-profile-image

  jan voordouw

  "En ons laten betalen voor de zogenaamde kosten van de VWA die door ons niet kostendekkend zou kunnen werken "zei een zelfslachtende slager

 • no-profile-image

  klaas

  Het sop is kool niet waard. Maar de linkse kerk zal wel bezig blijven, maar de rechtse moet deze geen kans geven om deze zielige luiden in het voetlicht te doen treden. De meeste hebben nog nooit maar iets gepresteerd. Dat zijn de zakkenvullers op kosten belastingbetaler. Ik wens minister Veerman het allerbeste in zijn werkzaamheden voor agrarische sector. Het ga u goed.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.