5 reacties

Veerman niet van rechte pad geweken

Henk Dokter
Er zijn geen regels overtreden bij buitenlands privégebruik van de dienstwagen, en ook niet met vliegreizen van minister Veerman, zijn echtgenote en de ambtelijke top met partners. Dat staat in de antwoorden die Veerman vandaag geeft – mede namens premier Balkenende en collega Remkes- op de schriftelijke Kamervragen van SP, D66 en PvdA.

Die fracties sloegen aan op het verhaal in NRC-Handelsblad dat Veerman zich bezondigd had onder andere aan het afleggen van 10.000 privékilometers buiten de landsgrenzen.
Ik weet niet wat de krant nu verder nog aan informatie achter de hand heeft, maar Veermans verklaring over de dienstauto klinkt waarachtig. Hij heeft de limousine weliswaar in vrije tijd en in Frankrijk gebruikt, maar binnen de termen van de voorschriften. Veerman legt nauwkeurig uit dat hij twee keer na een zakelijke afspraak in Parijs naar zijn huis in de Dordogne is gereden. Dat was bij elkaar 1.370 km en past volgens hem in het ‘terughoudend’ buitenlands privégebruik dat de regels voorschrijven. Twee andere ritten met het ministersvoertuig gingen vanaf zijn woonplaats en vanaf Luxemburg. Toen heeft hij zelf gereden en de benzine uit eigen zak betaald.

De minister brengt daarbij nog naar voren hij drie dienstreizen (3.400 km) in zijn eigen auto ter beschikking heeft gesteld en de kosten daarvan niet heeft gedeclareerd. Dit in verband ‘met uitval van de dienstauto’.

Het klinkt plausibel. Ik hoopte al dat Veerman een goed verhaal zou hebben want wat heb je er aan als een goede minister vanwege zijn dienstwagen figuurlijk tussen de wielen raakt.

Rittenpatroon veiligheidsrisico

Had Veerman dan ook al die ophef niet kunnen vermijden door op het eerste verzoek van de NRC de rittenadministratie ter inzage te geven? Immers het ministerie heeft dat tot aan de Raad van State pogen tegen te houden. In zijn beantwoording op vragen van de PvdA hierover zegt Veerman dat openbaarmaking een rittenpatroon zou bloot leggen die de veiligheid van de minister in gevaar kan brengen. De RvS deelt die opvatting en gelastte die ritten onleesbaar te maken in de papieren die naar de krant gingen.

Ik hoor vanmiddag van het ministerie dat Veerman met het kabinet te voren had overlegd over die rechtszaken, juist om de schijn van een toedekoperatie te vermijden. Zijn collega’s wilden de rittenadministratie ook niet openbaar maken. Ik voeg deze nieuwe informatie nog maar even toe.

Al overtuigt het argument van het rittenpatroon mij niet. Het is geen moeite om zonder rittenstaten te bedenken dat hij met grote frequentie ritten maakt van zijn woning in de Hoekse Waard naar zijn ministerie in Den Haag, en vice versa.

Vier teamgeestsessies

Dan ten slotte nog de twee bezoeken van de ambtelijke top met hun partners aan de boerderij in Frankrijk. De kosten, totaal €7.500, kwamen voor rekening van het ministerie. Dat was toegestaan, zegt Veerman, want dit was teambuilding en de aanwezigheid van de partners was functioneel en in het belang van de dienst.

Wat zouden dit voor therapeutische sessies zijn geweest? Samen onkruid wieden?

Ook in Nederland zijn nog twee teambuildingsbijeenkomsten geweest, schrijft Veerman, zonder te kosten daarvan en de eventuele aanwezigheid van de partners te vermelden. Het roept toch vragen op over de teamgeest bij de departementstop. Hoe slecht was het dan? Ik hoop maar dat het weer botert. En anders nog maar eens gezamenlijk ergens karten of rondcrossen met quads. Ook gezellig als de partners meedoen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  L. Boer

  Ben blij dat SP, D'66 en PvdA op deze manier de mond gesnoerd zijn. Laten we hopen dat we na de verkiezingen van 22 nov. weer zo'n vakminister krijgen. Laten we allen CDA of VVD stemmen dan hebben we de meeste kans dat we een goede regering krijgen.

 • no-profile-image

  Gerrit vd Linde

  Minister Veerman blijft overal misbruik van maken. Eerst al met die premies en nu dit weer. De minister moet terug naar zijn boerderij. Volgens mij is hij gek op geld.

 • no-profile-image

  Han van Riel

  Geachte Henk Dokter, Ik begrijp wel dat je een column wijdt aan deze materie. Per slot is het komkommer tijd. Ik begrijp echter niet dat de PvdA kamervragen stelt over deze zaak van de SP en D66 kan ik me dit nog voorstellen. Deze bedragen zijn voor hun kiezers te overzien en je zou er de regerende partijen mee kunnen schaden. Moe je wel naief zijn om het echt te geloven. Ik heb echter het idee dat ze weer eens echt Nederlands bezig zijn "Penny wise and pound foulish" Op de kleintjes letten is goed maar de groten laten verdwijnen. Het is toch echt te gek voor woorden. Mijns inziens vloeien er bij LNV echt veel grotere bedragen weg om niet. Al het controleren van de boeren kost per jaar meer dan de boeren in hun hele carriere kunnen sjoemelen. Hierover wordt echter door geen partij kamervragen gesteld. Gelukkig staan de verkiezingen voor de deur en ik hoop dat vele kiezers deze muggenzifterij net als ik zat zijn en dus hun stem niet uitbrengen op dit stel centenbijters. Laat de kamer eens ECHT de regering gaan ondersteunen om de daadwerkelijke uitdagingen van deze eeuw aan te pakken in plaats van spijkers zoeken op laag water.

 • no-profile-image

  Bert

  Nu hebben we weer een goeie landbouwminister, en dan doen ze er alles aan om hem eruit te wippen....

 • no-profile-image

  r.kiers

  Boeren worden mijns inziens vooral door overheidsdienaren weggepest en bedonderd! Er zit nog veel oud zeer van vorig generaties (arbeiders, dagloners, etc) Echt goedkoop om zo je gram te halen!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.