Redactieblog

16 reacties

Seks voor dieren (1)

Dieren zijn zielig. Dat vinden vrijwel alle dierenactivisten. Met name landbouwhuisdieren hebben het zwaar.

Ze hebben te veel beton, ondergaan te veel ingrepen, zien te weinig daglicht, hebben te weinig stro, te weinig afleiding en te weinig ruimte. Daar komt sinds kort nog wat bij: ze hebben te weinig seks. Nee nee, dat is niet mijn mening, dat vindt de actiegroep Sex voor Dieren.

Volgens deze groep is seks een primiare levensbehoefte en dus hebben landbouwhuisdieren er ook recht op. Let wel, het gaat om natuurlijke seks met een zelfgekozen partner. Voor een koe-met-zin dus geen stier uit de catalogus die ze vervolgens met een rietje toegediend krijgt. Echte seks moet het zijn. Met voor- en naspel. En niet alleen op het moment dat de boer het wil, maar alleen als het dier er zin in heeft.

Ik vind het maar een raar verhaal. Dieren in het wild hebben een bronstseizoen. Eens per jaar gaan alle remmen los en wordt er geheel vrijwillig aan de voortplanting gewerkt. Veel natuurlijke seks dus. Maar over die vrije partnerkeuze heb ik mijn twijfels. Meestal is één mannetje het sterkst. Hij knokt de anderen de tent uit en eigent zich vervolgens de hele harem toe. Met wie hij seks heeft, is dus zijn keus en niet die van de vrouwtjes. Als ze hem een lekker ding vindt, heeft ze mazzel. Zo niet, dan heeft ze pech, maar ze moet er evengoed aan geloven. Dat zeggen haar hormonen. Zo gaat dat in de natuur. En als je onze landbouwhuisdieren hun gang laat gaan, gaat het precies zo. Hoezo vrije partnerkeuze?

Goed, er is nog genoeg werk aan de winkel in de veehouderij. Dat ontkent niemand. Maar vrije seks lijkt me geen prioriteit hebben. Tegen de voorvechters van vrije dierenseks zou ik dan ook willen zeggen: kom op, ga iets belangrijks doen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  paul

  Dieren te weinig sex? Ach, bij mensen heb je dat ook weleens, maar daar hoor je geen actiegroep over.

 • no-profile-image

  han

  Margreet, met dit idee van deze dierenvrienden hebben we het moderne gevoel t.a.z.v. dieren inzichtelijk gekregen. De groep "Sex voor dieren" is net als veel actiegroepen bezig de menselijke gedachten en gevoelens op dieren te projecteren. Het toont niet de beperktheid van de boeren aan maar hun eigen beperkte wereld t.a.v. het onderwerp sex. Kennis over dieren en hun leefwijze is een ver van hun bed show. Hier komt volgens mij het gebrek aan biologieles binnen het onderwijs aan het licht. Het boerenprobleem is gelegen in het feit dat de politiek zijn oren laat hangen naar dit soort populaire ideeen van de "bevolking". Boeren worden doorgaans niet tot deze groep gerekend, zij hebben immers "vreemde" gedachten als het gaat over de leefwijze van hun planten en dieren. Als Den Haag in dezen net zo rationeel denkt als de landbouw gebeurd er niets, maar weten deze populisten een politicus te verleiden tot het stellen van kamervragen over dit onderwerp. Ja, dan houd ik mijn hart vast.

 • no-profile-image

  herbert

  Als je de dieren met vrijwillige sex wilt laten fokken dan moet je eerst een stel stieren hebben, dan lekker de sterkste uit kunnen hangen. En dan moet je nog een hok / gedeelte hebben waar koe en stier hun spelletje kunnen spelen. Dan ben je wel bezig voor al die gein. Dat slaat toch nergens op. Je kunt toch niet even een CLASSIC bestellen of even een ROCKO hier naar toe halen weetje wel niet wat dat kost. En het slaat nergens op. Als die activisten daar tegen zijn dan worden ze maar geen boer, of gaan ze maar niet bij CR Delta werken KLAAR!! Die dieren activisten bunt ook van die apparte leute.

 • no-profile-image

  michel

  Hee Paul, wil je erover praten ?

 • no-profile-image

  bert

  Aktiegroepen voor mensen ken ik niet, wel groepen met aktie, maar die praten daar niet over, dat zijn doeners hahaha

 • no-profile-image

  tinus

  Ach, dierenactivisten hebben sowieso geen realistische kijk op de wereld..

 • no-profile-image

  marie

  Volgens mij zijn die activisten zelf sexueel gefrustreerd. Ze moesten zich maar eens bezighouden met nuttige dingen.

 • no-profile-image

  sjaak

  Die lui hebben altijd wat te zeuren.

 • no-profile-image

  bert v/d kooy

  Ja ja, nu een actiegroep sex voor dieren! Hoe bedenk je het. Volgende actiegroep sex met dieren zeker.

 • no-profile-image

  suzanne

  Slaat helemaal nergens op wat ze zeggen. Mensen zitten al te zeiken dat er te veel ongelukken gebeuren in de landbouw. Nou, als iedere melkveehouder een stel stieren moest onderhouden en de koeien laten dekken zouden er alleen maar meer ongeluken gebeuren. Ze moesten juist eens wat respect moeten kunnen tonen aan de mensen die bij KI stations hun leven wagen om met die beesten te werken!

 • no-profile-image

  toon

  Ik vind dit een groot gezeik. Als je bij 1 koe 10 stieren jaagt wordt ze niet gedekt dus dan jaag je er toch de beste bij?

 • no-profile-image

  henk

  Dieren kennen geen seksleven zoals mensen, hebben deze gevoelens ook niet. Ze hebben alleem seks voor de voortplanting, b.v. een beer kijkt alleen naar een zeug als ze berig is. Het zou nuttig zijn als deze activisten zich eens in de werkelijkheid verdiepten en niet zomaar wat bedenken.

 • no-profile-image

  joost

  Dierenactivisten, loop eerst eens een aantal jaar mee in de veehouderij van Nederland en leer! Vel daarna je oordeel.. Btje kortzichtig hoor!

 • no-profile-image

  boer harms

  ik vind ut onzin over 20 jaar hebben al die dieren soa's komt er weer eentje aan dat ze een condoom om moeten maar als je da bij een paard moet doen kun je er ut beste meteen een kliko omheen douwe

 • no-profile-image

  piet

  Jammer dat zelf de agrarische media zich hier mee bezig houdt!!!!!!!

 • no-profile-image

  gert

  Dat krijg je als mensen zich vervelen. Dan gaan ze vervelende dingen bedenken. Doe iets nuttigs ga werken.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.