308 x bekeken 3 reacties

Landbouw belangrijk bij CDA en VVD

Henk Dokter
CDA en VVD hebben het goed voor met de Nederlandse landbouw. Het verkiezingsprogramma van de VVD noemt de landbouw iets om trots op te zijn.

Dat van het CDA roemt land- en tuinbouw als een van de innovatiefste sectoren in Nederland. Beide partijen laten duidelijk merken dat de landbouw belangrijk is voor de Nederlandse economie. Dat is niet verkeerd in een tijd waarin boeren zich afvragen of ze door de politiek nog worden gezien en gewaardeerd.

Stemmen lokken

Mooie woorden zal een cynicus zeggen. Natuurlijk zijn verkiezingsprogramma’s er voor om stemmen te lokken; de harde regeringspraktijk die er op volgt laat soms de schaduwzijde zien. Een zeer actueel voorbeeld daarvan is de subsidie op duurzame energie. Het CDA-programma spreekt zich nog uit voor investeringsstimulansen, maar CDA-minister Wijn (EZ) heeft de subsidieregeling al onverhoeds stopgezet. Dat is knap beroerd voor de geloofwaardigheid van het CDA. De Kamerleden van die partij zitten er ook danig mee in hun maag, merk ik wel.

Kandidatenlijst

De waardering voor en het belang van de landbouw spreken de beide regeringspartijen niet alleen uit in hun verkiezingsprogramma. Hun landbouwmensen krijgen ook een goede plaats op hun kandidatenlijst. Daarmee onderstrepen ze natuurlijk ook het belang van deze kandidaten voor hun binding met de regio’s waar ze vandaan komen. Op de CDA-lijst is Annie Schreijer-Pierik gestegen tot plaats tien. De voorzitter van de vaste commissie LNV in de Tweede Kamer ziet daarmee haar uitstekende contacten met de achterban beloond. Zij moet Joop Atsma op plaats 8 voor haar dulden. Atsma heeft naast landbouw ook sport en mediazaken in zijn portefeuille en zit in het fractiebestuur. Dat telt. Op een verkiesbare plaats staan ook de andere landbouw-Kamerleden: Henk Jan Ormel (16), Ger Koopmans (23), Riekus Jager (27) en Jan Mastwijk (32).

VVD en PvdA

Door alle turbulentie op de VVD-lijst zijn Gert Jan Oplaat en Janneke Snijder-Hazelhoff op een verkiesbare plaats gekomen. Snijder is Oplaat voorbijgestreefd: zij staat nu op 22, Oplaat op 24. Superhoog is het niet, maar wel een stuk gunstiger dan bij de verkiezingen in 2002. Toen haalde niet één landbouwfiguur van de VVD een Kamerzetel en moest oud-leraar wiskunde Clemens Cornielje van armoe landbouw waarnemen.
Ik ben benieuwd hoe hoog de Partij van de Arbeid zijn landbouwwoordvoerder Harm Evert Waalkens op de lijst zet. Hij zelf trouwens ook. Daarvoor moeten we wachten tot 22 september.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Zou Janneke Snijder Hazalhoff voldoende voorkeurstemmen kunnen winnen zodat zij toch nog op het pluche kan blijven zitten? Jammer dat zo iemand bij deze partij zit. Gezien de libarale opstelling van minister Veerman is de grondslag van de CDA landbouwpolitiek niet zo heel veel anders als die van de VVD: het ongebreideld vrije ondernemerschap krijgt de vrij loop, ja wordt gestimuleerd. En we weten allemaal waatoe dat kan leiden. Advies: lees de analyses van de Woot de Trixhe hieromtrent eens. Wijn moet natuurlijk gelicht worden. Dat lijkt nergens op

 • no-profile-image

  ErJe

  In 2002 haalde niet één landbouwfiguur van de VVD de Tweede Kamer? Wat spookte meneer Oplaat in de tussenliggende periode dan uit? Als hij wel aanwezig is geweest, zullen de boeren er ook weinig van gemerkt hebben. Het is en blijft een boer zonder ruggegraat, die midden in de midlifecrisis zit en meer vrouwen verslijt dan een boer klompen.

 • no-profile-image

  Benders, L.

  Mosterd na de maaltijd. De afgelopen jaren hebben de beide partijen laten zien hoe belangrijk de landbouw voor hun is. Niet dus. Alternatieve energie komt in Nederland niet van de grond. De invoering en verdeling van de toeslagrechten is waardeloos geregeld. Tegen Europa durft Nederland ook niks, zie het mestbeleid. Dus belangrijk?, ja inderdaad belangrijk om stemmen te trekken en vervolgens niet thuis.

Of registreer je om te kunnen reageren.