6 reacties

Veerman wil nu opschieten

Henk Dokter
,,Terughoudend en zorgvuldig.” Zo sprak minister-president Balkenende vrijdagmiddag in de regeringsverklaring. Zijn minderheidskabinet moet steeds meerderheden zoeken voor zijn voorstellen.

Ook de korte tijd die nog rest voor de verkiezingen van 22 november zal het nodig maken om keuzes te maken. Het debat ging daarna vooral over wat er wel of niet nog wordt behandeld in de Tweede Kamer. Nou, dat zal de komende tijd wel blijken, want geheime lijstjes wil Balkenende niet prijsgeven, voor zover hij die al heeft.

Landbouwcoalitie

Landbouwonderwerpen zijn in ieder geval niet taboe. Minister Veerman vertelde mij vanmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer dat er wat hem geen onderwerpen die hij nu gaat parkeren. Wel kan tijdnood hem parten spelen, want nieuwe voorstellen moeten nog voor de verkiezingsdatum van 22 november worden ingediend. ,,Ik laat niks liggen”, zei Veerman, ,,ik wil opschieten.” Hij verwacht dat LPF, SGP en ChristenUnie hem samen met de twee coalitiepartijen aan een meerderheid zullen helpen. Dat is eigenlijk niets nieuws. Deze ‘landbouwcoalitie’ heeft hem al vaker uit de brand geholpen als voormalig coalitiepartner D66 uit de boot viel en hij de steun van andere fracties nodig had.

Wetsontwerp ammoniak en veehouderij

Staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) vindt het evenmin nodig erg terughoudend te zijn. Hij vertelde me dat hij nu op korte termijn, begin volgende week het Wetsontwerp ammoniak en veehouderij bij de Tweede Kamer indient. Hij hoopt het wetsontwerp, dat kort geleden door het kabinet is goedgekeurd, nog voor de verkiezingen op 22 november met de Tweede Kamer te kunnen bespreken. Hij verwacht er in de Kamer een meerderheid voor te krijgen, onder meer dankzij steun van de LPF.

Plaagstootjes voor Veerman

Nog een aardigheidje: Veerman moest in de wandelgangen van de Tweede Kamer wel plaagstootjes van Kamerleden incasseren over zijn terugkeer in het derde kabinet Balkenende. Immers enkele dagen voor de val van het kabinet had hij in een krant aangekondigd niet beschikbaar te zijn voor een volgend kabinet, niet bevroedend dat dit al zo snel aan de orde zou zijn en niet pas na de verkiezingen in mei 2007. Nu de Tweede-Kamerverkiezingen worden vervroegd naar 22 november zwaait hij wel eerder af.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  elbers

  Laat Veerman zijn gang gaan! Steek een veer op de hoed van die man!

 • no-profile-image

  k.oevering

  Veerman is de juiste man op de juiste plaats! Het kan voor de nederlandse landbouw alleen maar slechter worden.

 • no-profile-image

  Ad Leijten

  Het ministerie van LNV had, resp. heeft heel wat goed te maken na het voor agrarisch Nederland beroerde beleid onder Paars 1 en onder Paars 2. Alle waardering voor de inzet van dhr. Veerman op dit departement. Heel jammer, dat lnv-minister Veerman eerder stopt vanwege vervroegen van de 2e Kamerverkiezingen. Belangrijk wordt, of de Europese Commissie in de Doha-ronde/WTO nog meer concessies doet met markttoegang agrarische producten in de EU dan met het eerdere aanbod van 28-10-05. Komt er eind 2006, mede op basis van genoemd additioneel EU-aanbod, toch een breed akkoord in deze handelsronde dan pakt dit negatief uit voor Agrarisch Nederland. Dit zal i.h.b. het geval worden voor akkerbouw en nog meer voor de intensieve veehouderij in ons land.

 • no-profile-image

  van koulil

  Ondanks soms minder populaire maatregelen verdient deze man een standbeeld.

 • no-profile-image

  lc conijn schermer

  Veerman laat je niet meer weg sturen door Brinkhorst; die man is een ramp voor de landbouw.

 • no-profile-image

  A de F

  Jammer dat Veerman door een Balkenende nooit erg gesteund is. Ook altijd door een Brinkhorst is gedwarsboomd zeer ten nadele van de landbouw, en in het bijzonder de akkerbouw. Veerman help ons alstublieft te verlossen van de onzinnige regelgeving die meer dan overbodig is en alleen maar een leger van overbodige zogenoemde controleambtenaren op de been houdt en de boer kapotregelt.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.