Nu is Balkenende weer aan zet

Henk Dokter
Nóg vlugger dan gedacht heeft Ruud Lubbers het pad geëffend voor het derde kabinet Balkenende. Hij heeft de Koningin kort na de middag het eindverslag uitgebracht.

Lubbers houdt van vaart maken en doorpakken, schreef ik in mijn vorige weblog, en daarin heeft de man zich weer eens overtroffen.

Premier Balkenende heeft een makkie aan de bemensing van zijn derde regeringsploeg. Alle bewindspersonen blijven, met uitzondering van hun opgestapte collega’s van D66. Voor vervulling van de lege plekken hoeft hij niet ver om zich heen te kijken; de twee open ministersposten gaan naar twee staatssecretarissen. Met Joop Wijn (CDA), die de nieuwe minister van Economische Zaken wordt, heeft de landbouw wisselende ervaringen. Als staatssecretaris van Financiën heeft hij goede dingen gedaan voor bedrijfsopvolgers, maar hij deed daartegenover erg moeilijk over accijnsverlichting voor biobrandstof. Ook was hij de drijvende kracht achter pachtprijsverhogingen, die de Kamer steeds wist te weren. Toen deed hij de Domeingronden maar in de verkoop.
Pechtolds ‘spek-en-bonenportefeuille’ wordt overgenomen door Atzo Nicolaï, tot nu staatssecretaris Europese Zaken. Het gaat bij die post alleen nog om Antilliaanse Zaken, want met de bestuurlijke vernieuwing waar zijn voorganger zich onledig mee hield is nu wel afgedaan. Nicolaï is de man van de mislukte regeringspropaganda voor de Europese Grondwet. Met minister Zalm was hij het die de messen sleep om in de landbouwuitgaven van de EU te slijpen. Veerman hield ze tegen; voor het nieuwe kabinet is dit geen speerpunt meer.

Balkenende heeft geen makkie aan het sorteren van de onderwerpen die het kabinet tot aan de verkiezingen op 22 november niet of wel doet. Voor lang niet alles is nog tijd en dus moet het kabinet ‘terughoudendheid betrachten’. In overleg met de bewindslieden en de beide Kamers wordt nu bepaald wat er wordt geparkeerd, en wat juist met voorrang wordt afgehandeld. Als dat snel gebeurt, dan kan het nieuwe Kabinet zich mogelijk vrijdagmiddag in de Tweede Kamer presenteren.

Het snelle herstel van het kabinet verloopt zoals de landbouw zich dat wenst. LTO-voorzitter Bart Jan Constandse bepleitte vrijdag jl. via een persverklaring dat de landbouw er belang bij heeft dat een volwaardig kabinet belangrijke landbouwonderwerpen afwikkelt.

In mijn vorige weblog uitte ik mijn verbazing dat de ZLTO het nodig vond om in het kielzog van dat bericht ook nog een persbericht rond te sturen met vrijwel dezelfde inhoud, maar nu namens zijn voorzitter Antoon Vermeer.

Ik ben er nu achter hoe dat zo kon lopen. De woordvoerster van de ZLTO vertelt me dat het persbericht uitsluitend bestemd was voor media in het eigen werkgebied, en niet voor landelijke media. Het is, zo stel ik vast, bij meerdere landelijke media terecht gekomen. De woordvoerder van LTO Nederland vertelt me dat zijn persberichten óók naar de gewestelijke media gaan, dus het Brabants Dagblad, Omroep Zeeland en andere streekmedia hebben beide berichten ontvangen. LTO Noord en LLTB vonden het overbodig voor ‘hun’ streekeigen media een persbericht te maken. Hun woordvoerders zeiden dat in het volste vertrouwen aan LTO Nederland over te laten. Allemaal niet echt belangrijk, maar ik wilde toch weten hoe het zat, en misschien u ook wel.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.