Redactieblog

442 x bekeken 1 reactie

Het sprookje van de vos en de gans

Een vriendin van me had weer eens bezoek gehad van ganzen. Het gras was geplunderd en alles zat onder de groene poep. Wat haar nog het meest dwars zat: ze mag de beesten niet afschieten.

Je doet je best om een dik pak gras te laten groeien en moet dan lijdzaam toezien hoe die beesten het vernielen. Dat gaat er bij haar gewoon niet in. Maar ze moet er maar mee leren leven want zomerganzen zijn een onoplosbaar probleem, blijkt uit onderzoek van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Alles is geprobeerd, van eieren prikken en schudden tot nesten stuktrappen en gericht afschieten. Het werkt allemaal niet. Alleen massaal en consequent afschieten helpt echt, zo blijkt. Maar dat is omstreden. Daar kunnen burgermensen niet tegen.

Is er dan helemaal geen oplossing? Jawel. De Sovon-onderzoekers komen met het toverwoord ‘gebiedsgericht maatwerk’. Dat staat voor speciale opvanggebieden en afrasteringen rond landbouwpercelen. Dat is allemaal synoniem voor ‘erg duur’. Maar er is nóg een toverwoord: de vos. In gebieden waar veel vossen zitten, dunt het aantal ganzen namelijk flink uit. Voor boeren is dat niks nieuws. Zij weten allang dat deze rovers alles pakken dat hen voor de bek komt: ganzen en ook weidevogels.

Maar voor Sovon was dat nooit zo logisch. Zij deden bij eerdere onderzoeken naar weidevogels juist alles om de aandacht van het nationale troeteldier af te leiden: het afnemend aantal weidevogels lag zeker niet alléén aan de vos. Het lag óók aan de boeren, aan het verkeer, aan van alles. Maar nu ineens is diezelfde vos hét middel om die 40.000 paar ongewenste waggelganzen en hun kroost in toom te houden. Zouden sprookjes dan toch waar zijn?

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    john k.

    Als de vossen alleen maar ganzen zouden lusten zou het probleem zo opgelost zijn maar het zijn echte rovers. Hier uit blijkt ook weer dat jagers een uitstekende rol kunnen en moeten spelen om het evenwicht in de natuur in stand te houden . Het is te gek voor woorden dat er niet afgeschoten zou kunnen worden waar er overlast is.

Of registreer je om te kunnen reageren.