Redactieblog

572 x bekeken 13 reacties

Bezoek wel of geen koffie aanbieden?

Als je, zoals ik, uit het oosten van het land komt, ben je opgegroeid met koffie. Liters koffie. Waar je ook komt in deze regio, altijd krijg je koffie aangeboden.

Ook al hebben de mensen zelf net koffie gehad, ze laten het koffie-apparaat gewoon nog een keer pruttelen en drinken zelf nog weer een bakkie mee. Dat geldt voor iedereen: burgers en boeren. Maar met name de boeren hier, schenken zich een lamme arm. De hele dag door krijgen ze immers aanloop van de postbode, de buren, de dierenarts, een vertegenwoordiger, noem maar op. En die krijgen allemaal koffie aangeboden. Op melkveebedrijven krijg je er ook gekookte tankmelk bij. Mét vellen.

Het is me nog niet helemaal duidelijk of die koffieschenkerij nou een typische gewoonte uit het oosten des lands is. Wat wel opvalt, is dat men in Groningen en Friesland deze gewoonte niet kent of in elk geval niet overal. Als je in Friesland na tien uur ’s ochtends op een boerderij komt, heb je wat koffie betreft pech gehad. Je wordt allervriendelijkst ontvangen en te woord gestaan, maar koffie krijg je niet. In het oosten zou dat als zeer ongastvrij gelden.

Er steekt bij de Friezen en Groningers vast geen kwaad achter. Ik vermoed dat het gewoon niet in hun systeem zit. Maar als je dat niet weet, heb je zomaar een misverstand te pakken. In het begin keek ik er raar van op. Nu niet meer. Als ik nu buiten koffietijd in noordelijke richting reis, neem ik voor onderweg gewoon zelf wat mee.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  A.H.Stegeman

  Beste Margreet, Het is volkomen waar dat in het oosten des land, en met name Twente, het een goede gewoonte is om iedereen bij hun komst op de boerderij, koffie aan te bieden. Of het een typisch Twentse gewoonte is durf ik niet te beweren. Wel komt het bij de Twenteboeren als ongastvrij over als ze in Friesland of Groningen komen, geen koffie aangeboden krijgen. Met vriendelijke groet, Albert Stegeman

 • no-profile-image

  andre sonderen ,rundveeinseminator( gld

  het klopt wel een beetje,alsinseminator kom ik veel over de vloer bij boeren.vaak bij gemende bedrijfen en niet grootschalig krijg of kun je koffie krijgen .als je de boeren kent kun je er naar rijden ,maar het wordt er langsamer niet beter op.ze worden te druk of zijn er helemaal niet .maar bij mij thuis is de koffie wel klaar.oost west thuis best ?

 • no-profile-image

  paul

  Hier in het midden van het land, is het ook wel de gewoonte, doch niet overal. Bij mij (melkveehouder) kan iemand koffie krijgen, als ik zelf ook koffie drink. Buiten koffietijd hebben ze pech gehad, ik ben geen koffiejuffrouw.

 • no-profile-image

  gerda

  Bij ons in Zeeuws-Vlaanderen, krijgt iedereen koffie aangeboden gans de dag en s'avonds wordt het een biertje.

 • no-profile-image

  gerard

  Wij wonen op de Veluwe en bij ons thuis krijgt ook iedereen koffie als die komt. En inderdaad; als we zelf net de koffie op hebben dan drinken we vrolijk nog een bakkie mee. Als dát al niet meer kan. Alleen als we erg druk zijn doen we het even niet, maar dat voelt wel erg ongastvrij.

 • no-profile-image

  M. de Boer

  Zijn dit van die stereotypen? In Nederland moet je eerst een afspraak maken, anders ben je niet welkom, in Friesland en Groningen is men "ongastvrij" (dit is wat zwart/wit) want men schenkt er geen koffie. Ik ben met een boer getrouwd, woon in Friesland. Wie komt, wordt gevraagd of hij/zij zin in koffie heeft. Koffie niet klaar, dan wordt deze gezet. Of men de verpachter is of de man die het oude ijzer ophaalt. Ook in Twente zullen er echt bij zijn, die niet permanent met de koffie klaar staan. Dus ik kan mij niet vinden achter deze stelling.

 • no-profile-image

  Anneke Wijne.

  Bij ons in Zevenbergen, (N.Br) krijgen ze altijd koffie. Als ze op etenstijd komen, kunnen ze ook nog mee eten. Dit is vooral tijdens oogsttijden of aardappelen laden. Dit is bij ons op het bedrijf de gewoonte.

 • no-profile-image

  albert Boon

  Bij ons in West-Friesland is het ook niet automatisch dat het koffiezetapparaat wordt aangezet. Koffietijd is koffietijd. Wie er dan is krijgt koffie, andere tijden niet. Het is iets anders als de bezoeker een afspraak heeft gemaakt of van ver komt, dan willen we wel koffie tappen.

 • no-profile-image

  A. Vreman

  Ontvangst met koffie, daar ben ik het helemaal mee eens. Bij ons op het bedrijf gaat het zelfs wat verder: al het werkvolk, wat bij ons op het bedrijf aanwezig is tijdens de maaltijden eet gewoon met het gezin mee. Het schept een band tussen je gezin, je bedrijf en de mensen die er vanaf de zijlijn bij betrokken zijn. En als het argument om het niet te doen de kosten zijn kan ik u verzekeren dat de mensen die gastvrij ontvangen worden nooit moeilijk doen over het laatste kwartier werktijd, en het vaak afronden in het voordeel van de boer. Onze ervaring is dat we het vlees delen, en de groente aanvullen en die extra aardappel is ook de duurte niet, je krijgt er gemotiveerde werkers voor terug die hun gezelligheid en eigen verhalen en ervaringen ook weer mee brengen naar onze keukentafel. We blijven het graag zo doen. Ada Vreman.

 • no-profile-image

  johan

  Door mijn controlewerk kom ik in de verschillende noordelijke provincies op bedrijfsbezoek. Zelf ben ik Fries, maar voor controlewerk heeft Drenthe, de Achterhoek en Twente mijn voorkeur.

 • no-profile-image

  rina

  Het klopt inderdaad wat de koffie betreft in het Oosten, zeker hier in de Achterhoek is het de gewoonte om altijd koffie klaar te hebben. En wat een vooruitgang met die eenkopsaparaten, dan hoef je geen koffie meer aan te bieden die eigenlijk al te lang gestaan heeft. Want er gaat niets boven een vers bakje. Ook wat mee eten betreft hebben we hier de traditie, dat tijdens het mais inkuilen wat meestal toch wel een dag of iets langer duurt, de loonwerkers gewoon mee eten. Ik hoor van steeds meer vrouwen dat ze er niet meer aan beginnen, vaak ook al omdat ze een baan buitenshuis hebben. Maar als het enigszins kan, dan probeer ik die dag toch wel thuis te zijn. Het is maar 1 keer per jaar en hardstikke gezellig. En zeg nou eerlijk als je de hele dag op de trekker zit is het toch wel even fijn om tussen de middag aan tafel een warme hap te krijgen.

 • no-profile-image

  Arnold Maalderink

  Om altijd met iedereen koffie te gaan zitten drinken valt voor ons niet mee. Natuurlijk krijgt iemand die tijdens koffietijd bij ons aan het werk is of op bezoek koffie. Maar ik ga echt niet halve dagen zitten praten met iedereen die langs wil komen om vervolgens avonden te moeten doorwerken! Dan maar geen!

 • no-profile-image

  luc

  Ik heb eens een boer horen zeggen: als er een controleur op het erf komt die zijn bezoek vantevoren heeft gemeld zodat we hem rustig kunnen verwachten, dan krijgt ie koffie. Met een dreupel erbij zelfs. Komt die controleur onverwacht (en dus ongelegen) dan kan ie zitten opdrogen. Fatsoenlijk kan ook!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.