Redactieblog

400 x bekeken 8 reacties

Balen van natuurclubs

,,Weet je wat het is met die natuurclubs? Ze snappen er helemaal niks van.” Dat was de stellige mening van een melkveehouder waar ik op bezoek was.

O zeker, hij was zelf dol op de natuur. Sterker nog, één van de mooie dingen van boerzijn was juist dat je elke dag bezig kon zijn in de natuur. Maar wat Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer en al die andere clubs doen, daar moest hij niets van hebben. ,,Ze houden de boel niet netjes. Ze laten alles verwilderen en verslonzen zodat het één grote bende wordt. Daar heeft helemaal niemand wat aan”, zo tierde hij.

Dat hoor ik zó vaak van boeren. Ze zijn dol op natuur, maar het moet er wel een beetje netjes bij liggen. Maar wat heb je dan voor natuur te pakken? Ik zie het al voor me: reeën staan te grazen op strakke weitjes tussen keurig gesnoeide bomen. Of een ijsvogeltje dat een visje vangt in een kaarsrecht getrokken riviertje. Ganzen slaan de Nederlandse natuurgebieden uiteraard over bij hun jaarlijkse trektocht.

Is dat allemaal de natuur die men in Nederland voor ogen moet hebben? Ik ben geen natuurkenner, dus ik weet het niet. Maar ik ken wel mensen, óók boeren, die op vakantie gingen naar ruige gebieden in Schotland of Frankrijk. Ze kwamen helemaal begeesterd terug. De natuur daar was zó ruig, zó mooi. Dát was pas natuur. Nee, dan stelden die paar lapjes grond in Nederland niet veel voor. Veel te netjes.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marc Mannens

  Dag Margreet, Ik ben een Belgische melkveehouder van 38 jaar op een pachtbedrijf. Mijn volledige huiskavel (14 ha)ligt in habitatrichtlijngebied. In deze gebieden gaat men natuurrichtplannen opstellen, waarin zal staan wat men wel en niet mag doen. De bedoeling van de groene jongens is dat de weiden heischraal grasland worden. Hierop valt moeilijk te melken. Zes jaar geleden was ik reeds bereid om mijn bedrijf op te geven om als loontrekkende te werken op mijn hoeve ten dienste van "Natuurpunt". Dit was niet mogelijk. Als ik de groene jongens vertel dat ik mijn bedrijf moet stopzetten ten gevolge van al deze beperkingen reageren ze verwondert, en durven ze nog te zeggen dat ze mij nodig heben voor hun beheerswerken. Ze begrijpen blijkbaar niet dat een zelfstandige zijn brood moet verdienen met hetgeen hij doet. Groeten, Marc Mannens

 • no-profile-image

  erik s.

  De mate waarin ontbreekt in dit verhaal. Natuur prima, zolang het wordt onderhouden en onder houden is niet verwaarlozen zoals nu vaak het geval is maar zeker ook niet kanalisering van noeste beekjes. Zoals zo vaak geld is het hier ook weer een kwestie van 'de Gulden midden weg'. Betreffende wilde verhalen van vakantie gangers, het is natuurlijk ook een kwestie van de historie. Ruige gebieden als Schotland zijn zeer zeker prachtig maar daar voor heb je ook vakantie. Eén van de vakantie mogelijkheden is nog altijd het ontdekken van het zogenaamde 'nieuwe natuur'. En dan kan men wel gaan zeggen dat het in ons kikkerlandje alleen maar kleine lapjes betreft, het is nu eenmaal een feit dat Nederland een klein land is. En als je de vele natuurgebieden die Nederland rijk is niet weet te waarderen zijn er nog altijd twee optie's, blijf lekker door mieteren tot ergenis van anderen of pak het vliegtuig en emigreer. En als dat vliegtuig te vervuilend is voor je toekomstige stulpje is wandelenen natuurlijk ook een optie.

 • no-profile-image

  Henk Makkink

  In Nederland moet je "de natuur" als uitloopgebied van de stedeling zien. Met honden struinen we overal doorheen. Een omgevallen boom is voer voor paddestoelen en kevers en torren; dus laten liggen. Wil je heide behouden: begrazen en opslag verwijderen.

 • no-profile-image

  willem schenk

  Misschien de mensen proberen het verschil tussen cultuur en natuur bij te brengen. Beiden kunnen mooi zijn, maar de planten- en dierenwereld zijn beter af met natuur.

 • no-profile-image

  schouten

  Dat de boeren hier in Nederland dol zijn op de natuur is te begrijpen en dat ze van de natuur dingen niet accepteren omdat dat niet handig is voor het bedrijf is ook te begrijpen, maar men moet goed inzien dat het factoren zijn die altijd al zo waren en ook moeten blijven. Je moet schade op een of andere manier wel kunnen accepteren. Nederland heeft wel genoeg plaats nodig om goed te poduceren en de regels zijn daar wel een drempel voor en dat is niet te rijmen in dit land.

 • no-profile-image

  john

  Ook ik ben van mening dat de natuur hier in Zeeland niet goed ontwikkeld wordt. Er worden met grote kranen een paar putten gegraven en wat dieptes en hoogtes gecreeërd wat resulteert in enorme distels en grasvlaktes waar vervolgens wat schapen op geweid worden en dat is een mijn ogen geen natuurgebied met een diversiteit en planten dat is gewoon boertje pesten.

 • no-profile-image

  han van riel

  Het punt dat jij aansnijdt is denk ik van wezenlijk belang bij het indelen van Nederland. Een verdomd klein landje met (te) veel mensen, die allemaal denken te weten en te moeten bepalen wat natuur is. Voor mij is natuur ongerept en niet door mensenhanden gemaakt. In zo'n gebied moeten de dieren als het vreten op is niet sterven, omdat ze geen uitweg hebben, maar moet de zoektocht naar eten mogelijk zijn. Dit laatste kan in Nederland niet en is niet toegestaan. Dus sterven de grote grazers als ze met te veel zijn. Dit heet natuur. Voor mij is dit een vorm van dierkwelling. Ingrijpen is naar mijn idee de enige weg. Nederland is gewoon te klein voor ongerepte natuur, hier zijn alleen kleine natuuirlijke 'achtertuintjes' mogelijk. Wil je natuur(gebieden) beleven neem dan je toevlucht tot de ongerepte toendra, waar de grazer en hun preditoren inderdaad kunnen trekken naar de voedsel bronnen en niet behoeven dood te gaan van honger. Hier gelden de wetten van de natuur en niet de wetten van de politiek. Politiek en natuur hebben weinig gemeen. Bemoeit de polititiek zich met het landschap, is het steeds gelopen zoals de lokale bewoners het liever niet zien. De meerderheid bepaalt en die woont in de stad. Deze groep heeft van het zgn. platteland een geromantiseerd (waan)idee en dwingt de bewoners dit idee op met als gevolg dat het door de eeuwen heen gevormde landschap wordt verwrongen tot iets dat nergens mee te vergelijken is en geen perspectief biedt voor de lokale bevolking (de makers van het huidige mar ook voormalige landschap). Landschap is verworden tot een soort kunstuiting van landschapsarchitecten. Het woord architect en natuur hebben mijns inziens geen overeenkomst. Natuur is een gegeven (zo je wilt van de schepper) en een landschapsarchitect is de schepper van de nieuwe natuur. Toch wel arrogant om te denken, dat je de natuur beter en mooier kunt maken dan de natuur zelf.

 • no-profile-image

  Een Natuurbeheerder

  Ik denk zelf dat mensen te ongeduldig zijn. Men wil namelijk bij veranderingen direct resultaat zien. Maar om mooie natuur te krijgen is tijd nodig, dit moet zich ontwikkelen. Wat organisaties als NM en SBB doen is een handje de goede weg op helpen, maar het eindbeeld kan nimmer volledig worden aangelegd, dat doet de natuur met haar elementen als wind, water en vuur, of de schaarste daaraan. Wij zullen het eindbeeld van ruige natuur niet echt meemaken, dat is meer iets voor onze (klein)kinderen, dus een stuk toekomstgericht denken. Natuur is inderdaad een mogelijkheid voor dieren om zo nodig op zoek te gaan naar ander veodsel. Door gote natuurgebieden met elkaar te verbinden en ook dode dieren te kunnen laten liggen kan hier over enkele decennia een evenwicht in gevonden worden. Daarnaast krijgen de predatoren op die manier ook de kans om zich in de gebieden te vestigen. maar als wij alle rommel steeds opruimen komen dergelijke dieren er niet, want die zouden wel gek zijn om ik een gebied te gaan zitten waar geen eten is. Wellicht dat de natuurontwikkelingen hand in hand kunnen gaan met veranderingen in het werk van agrariërs. Dit zijn ook processen die tijd kosten, tijd die mensen er niet voor WILLEN NEMEN. Als we dat wel zouden doen, zou het geheel een stuk gemakkelijker op te lossen zijn.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.